Har jeg en sunn livsstil?

natur-sunn-livsstil

Det mangler ikke på informasjon og reklame som forteller deg hvor viktig det er å ta sunne valg, ha en sunn hverdag, spise sunt og ha en god søvnhelse. Summerer vi alle disse elementene, kan vi snakke om en sunn livsstil, og oppskriftene på dette er mange. Så, er dette enda en artikkel om hva du burde gjøre, med pekefingre og strenge formaninger? Svaret er nei. Vi tenker litt annerledes om hva en sunn livsstil er.  

Hva er en sunn livsstil?

For å vise hva vi mener med at vi tenker litt annerledes enn å liste opp hva du bør og må gjøre, kan vi jo se på hvordan man kan definere begrepet sunn livsstil. Det handler ikke om et visst antall kilo du skal veie, om et satt antall kilometer du bør kunne løpe eller hvor mye grønnsaker du spiser. 

En sunn livsstil består av en hverdag der du tar valg som er gode og riktige for nettopp deg. Og når du tar valg som passer for den livssituasjonen du er i, er sjansen større for at du vil oppleve overskudd, mestring og gode dager. For noen innebærer dette å legge inn en løpetur på morgenkvisten, mens andre vil ha best av å sove den ekstra timen. Poenget er at det er du som vet hva som er de beste valgene for deg, fordi vi er forskjellige, og du og naboen trenger helt sikkert forskjellige ting for å ha det bra. Samtidig viser forskning gjennom mange år at kosthold, søvn, sosiale relasjoner og aktivitet spiller viktige roller for helsa og vår generelle velvære.

Les også: 5 valg som påvirker helsen din

Mat som gir deg energi 

Heller enn å fokusere på kaloriinnhold eller hvor mange gram protein hvert element på middagstallerkenen din inneholder, kan du rette fokuset mot hvilken mat som gir deg energi. Vi spiser selvsagt fordi kroppen vår trenger næring for å fungere, og næringsrik mat gir et godt utgangspunkt for å oppleve mestring og glede i hverdagen. Kjenner du deg ofte slapp og tiltaksløs, kan det være hjelp å finne i å se nærmere på om du får i deg næringen du trenger gjennom kostholdet ditt. 

Ønsker du noen enkle tips til hvordan du kan gjøre et måltid litt sunnere, finner du det her: Slik blir måltidet litt sunnere. Vil du lære mer om hvorfor sunn mat er bra for deg, kan du sjekke ut artikkelen vår Hva gjør sunn mat med kroppen?

Et måltid er også en god anledning til å sitte ned, gjerne sammen med andre, og virkelig kose seg mens man spiser. Gode sosiale relasjoner er en nøkkelfaktor for trivsel, og dersom du vil teste ut noen nye retter, er jo det en super anledning til å invitere en venn eller tre på middag!

Søvn som gjør deg uthvilt 

Et ekspertpanel nedsatt av National Sleep Foundation i USA konkluderte med at unge voksne og voksne (til og med 64 år) ideelt sett bør sove mellom sju og ni timer per natt. En god natts søvn har mange positive effekter på den generelle helsa vår, og god søvnhelse spiller en viktig rolle i en sunn livsstil. Hva som passer best for kroppen din, er det bare du som vet. Kanskje er det beste for deg å sove fra klokka 22 og stå opp med fuglene i seksdraget? Eller kanskje du trenger noen sene nattetimer for deg selv, og våkner best uthvilt rundt klokka 10? Her er du din egen fasit.   

Lurer du på hvorfor du alltid føler deg trøtt og sliten? Kanskje finner du hjelp i artikkelen 5 grunner til at du alltid er trøtt.

Vær tilstede i hverdagen 

Mindfulness-begrepet har kanskje blitt litt slitt i løpet av de siste årene, men kjernen i hva det handler om er like aktuelt som det noen gang har vært: Tilstedeværelse. Les gjerne mer om mindfulness og hvordan du får mer mindfulness inn i hverdagen

Dersom du vet at det er elementer i hverdagen du ønsker å endre, men ikke helt vet hvor du skal begynne, fortvil ikke! Det tar tid å endre rutiner, vaner og måten vi gjør valg på gjennom dagen. I artikkelen Slik etablerer du nye vaner som varer får du noen gode tips som gjør det lettere å holde nye vaner gående.

En aktiv kropp er en glad kropp 

Kroppen vår er ikke laget for å sitte og ligge stille, den elsker faktisk å være i aktivitet! Er du glad i å gå tur, klatre eller løpe i skogen, kjenner du allerede til den gode følelsen av å bruke kroppen. Er du ikke bitt av basillen ennå, kan du finne inspirasjon i artikkelen vår Slik finner du glede i fysisk aktivitet.

Fordelene med en sterk kropp

En sterk kropp gjør hverdagen enklere! Les mer om hvorfor deter så viktig å holde seg i god form. 

Lær å lytte til deg selv 

I hverdagen går timene som regel slag i slag for de aller fleste, og en konsekvens av dette er at vi tar mange valg nesten på automatikk, uten egentlig å kjenne etter på eget behov. Kanskje har du mer behov for å være hjemme med smågodt og en film heller enn å bli med på den festen du ble invitert til? Eller du kjenner at du trenger ei rolig helg heller enn en hyttetur med fullt program i helga som kommer? For mange er det å bremse ned, senke tempoet og si nei til tilbud og aktiviteter det vanskeligste. 

Les også: Hva er ABC for mental helse?

Det viktigste for å finne ut om du har en sunn livsstil, er om du fungerer godt i hverdagen din. Dersom noe ikke er optimalt, du kjenner deg trøtt, mangler energi eller er motløs, kan du begynne med å se på de punktene vi har nevnt over her. Hvis du ikke merker bedring, kan det være på tide å ta en tur til legen og ta en sjekk. Og husk å klappe deg selv på skuldra for alt du får til og alle de gode valgene du tar, det er mange i løpet av en dag!