Hva kjennetegner en sunn livsstil?

barebra-.hva-kjennetegner-en-sunn-livsstil

Det finnes mange ulike meninger om hva en sunn livsstil innebærer. Selv om definisjonen varierer fra person til person, finnes det noen overordnede faktorer som betegner en sunn livsstil. Vi kan allerede nå avsløre at det ikke bare handler om hvor mange timer du trener i løpet av en uke eller hvor ofte du spiser. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva som kjennetegner en sunn livsstil.

Sett sammen din egen sunne livsstil

Livsstil handler om vanene og de valgene du gjør i hverdagen. Det er lett å tro at en sunn livsstil betyr at du skal spise salat til lunsj, tilbringe ettermiddagene på treningssenter og deretter gå og legge deg så fort det blir mørkt ute. Heldigvis finnes det utallige måter å ha en sunn livsstil på, og hva som fungerer best for nettopp deg kan være noe helt annet enn for samboeren eller broren din. 

Det viktigste i en sunn livsstil handler nemlig ikke om hvordan kroppen din ser ut eller hvor mange kilo du tar i knebøy. Det store spørsmålet er om du er i stand til å takle hverdagen din og om du holder deg frisk og rask. For all del, tester du noen uker med bare junk food og sofaliv, vil du fort merke at det å ta vare på kroppen er viktig. Vi er først og fremst opptatt av alt kroppen din kan gjøre for deg, og ikke hvor mange timer du trener. Poenget er at dersom du føler deg best etter en gåtur i skogen eller en kveld på dansegulvet, er det en like god del av en sunn livsstil som å pumpe jern.

Starter du dagen med en bolle Bare Bra Granola kan du hake av for å ha tatt et sunt, godt og velsmakende valg allerede til frokost.

Overskudd til å møte livet

Et av kjennetegnene på en sunn livsstil er at du har overskudd til å møte det livet byr på. Det betyr at du har energi til å bli med på morsomme ting du har lyst til, som en hyttetur du blir invitert til, men også at du kan møte motstand og utfordringer på en ok måte. Sagt på en annen måte: Må du ofte si nei til ting du har lyst til å være med på fordi du ikke har energi til det, eller føler at du drukner i alt livet sender din vei, kan det være en god idé å ta en titt på vanene dine. Husk også at det å be om hjelp er et sunnhetstegn, så om du sitter litt fast, viser det styrke enten du spør noen nær deg om litt bistand, eller du velger å oppsøke profesjonell hjelp hos fastlegen eller en terapeut. 

Trenger du energiboost?
Her er noen enkle grep

Unngå to-knekken med noen enkle tips på hvordan du skal holde energinivået oppe.

Forebygge sykdom

En sunn livsstil bidrar til å forebygge sykdom. Selv om vi ikke kan si med sikkerhet hva som utløser alle slags sykdommer, ser det ut til å være noen ting du kan gjøre selv for å forebygge best mulig mot de vanligste livsstilsykdommene. Ved å legge inn minimum 30 minutter aktivitet daglig, unngå røyk, være måteholden med alkohol og spise sånn omtrentlig i tråd med de nasjonale kostrådene, har du et godt utgangspunkt.

Les også: Enklere tips til en sunnere hverdag

Små grep kan gjøre stor forskjell

Livsstil handler blant annet om vaner og de valgene vi tar hver eneste dag. Dersom du sitter med en følelse av at livsstilen din ikke helt kvalifiserer til å kalles sunn, betyr ikke det nødvendigvis at du må gjøre helomvending og innføre en liste med nye rutiner. Kjører du bil eller kollektivt over alt og sliter med å få inn 30 minutter daglig aktivitet på en naturlig måte, kan du jo begynne med å gå til og fra matbutikken? Føler du at du spiser for lite grønnsaker, går det an å lage en liten salat som du spiser ved siden av lunsjen eller middagen noen dager i uka? 

Hva med å prøve en rosa smoothie bowl med bringebær? Det fine med en smoothie er at du i prinsippet kan slenge det du har tilgjengelig av frukt og grønnsaker i blenderen. Sammen med litt frossen banan smaker det aller meste friskt og deilig. Poenget er at små grep vil bidra til at summen av uka di ser sunnere ut. Det er viktig å minne om at en sunn livsstil ikke lenger er sunn dersom det føles som tvang, og at det å kjenne på trivsel og glede over den hverdagen du velger deg, har en stor positiv verdi.

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!