Enkle tips til en sunnere hverdag

barebra-sunn-hverdag

Vi er mange som ønsker å ha sunne hverdager. I praksis føles det ikke alltid like gjennomførbart, med hektiske timeplaner, krav fra jobb og familie, og mange tanker og ønsker om alt vi vil få til i løpet av døgnets våkne timer. 

Kjenner du deg igjen i dette så finnes det heldigvis enkle grep som vil gjøre det lettere å ta gode valg og få en litt sunnere hverdag.

En god start på dagen

Du har sikkert hørt det mange ganger før, hvor viktig det er å spise frokost. Hovedgrunnen til dette er enkel: Frokost gir kroppen din energi, som gjør det lettere å komme i gang med dagen og gjør deg bedre rustet til det som venter. Ønsker du en stressfri morgen, kan det være lurt å lage frokost dagen før  – som for eksempel kjøleskapsgrøt. 

Klikker du deg inn her, finner du alle våre frokostoppskrifter. Alle produkter fra Bare Bra er laget med rene, gode, nøye utvalgte råvarer som smaker godt og er helt uten tilsatt sukker. Det betyr at kroppen din får sunn og god energi, og et godt utgangspunkt for å starte dagen. Kanskje er det også lettere å komme seg ut av senga når det står en deilig frokost og venter i kjøleskapet? 

Er du fortsatt ikke helt overbevist, kan du jo lese mer om hvorfor du bør spise frokost:

Derfor bør du spise frokost

Du har sikkert hørt at “frokost er det viktigste måltidet i løpet av en dag”, men er det egentlig sånn? 

Definer hva som er sunt for deg

Det er viktig å påpeke at en sunn hverdag ikke handler om hvordan det ser ut for andre, men om hvordan det oppleves for deg. Hverdagen kan være krevende for oss alle, men går du den i møte med en kropp og et hode som fungerer i nettopp din hverdag, er mye gjort. For noen handler det om å prioritere den ekstra timen søvn foran å stå opp for å møte løpegruppa før hanen galer, for andre er det nettopp å kickstarte dagen med aktivitet som gir overskudd. Meditasjon eller starte dagen med en strekk er for noen en viktig faktor for å sette tonen for dagen. Her finnes det ingen fasit, og det er du som vet hva som gjør at du har det så bra som mulig. 

Fokuset på å både være sunn og spise riktig kan føles overveldende, og selv om intensjonen med sunn inspirasjon er god, kan det fort gi oss en følelse av ikke å strekke til. Ønsker du en helt konkret sjekkliste for hvordan du kan se på spisevanene dine, finner du det her.

Legg til rette for glede og mestring

I regjeringens Folkehelsemelding er det et uttalt mål at alle mennesker i størst mulig grad skal oppleve mestring, fordi dette “er avgjørende for enkeltindividets trivsel og fungering i dagliglivet.” Hvor ofte kjenner du på mestring i hverdagen? Hvis svaret er sjelden, kanskje det er på tide å begynne å legge merke til hvor mye du faktisk får til og utretter i løpet av en dag?

Vi er mange som legger lista nokså høyt for å kunne skryte av eller være fornøyde med oss selv. Noen dager kjennes det som en prestasjon bare å komme seg ut av dyna, ut døra og på jobb, og da er det jo en seier i seg selv å få det til? 

Urealistiske forventninger til alt man skal få til i løpet av en dag bidrar til å øke stressnivået. Stress er lite produktivt for de fleste av oss, og kommer ofte med ubehag og uhelse. Vi har skrevet om noen enkle øvelser som kan bidra til å redusere stress. Ofte kan små, overraskende enkle grep gjøre en positiv forskjell.

Planlegg uken

Når hverdagen er hektisk og travel, tar vi gjerne mer lettvinte og mindre gjennomtenkte valg. Kanskje blir det en pakke boller fra bensinstasjonen til lunsj fordi du ikke rakk å lage matpakke, eller du hopper over lunsjpausen for å bli sittende og jobbe litt til. Det betyr ikke at prosjekt “sunn hverdag” er over eller at du har mislykkes, kanskje viser det bare at det vil være enklere for deg å ta sunne valg dersom du planlegger mer? 

Mange opplever at det er lettere både å spise sunt og å ta andre gode valg for seg selv når de har en måltidsplan. Ved å planlegge hva du skal spise for noen dager fremover og handle inn slik at alt du trenger står klart, legger du til rette for å lykkes. Kanskje kan du starte med å passe på at du får i deg fem om dagen? 

Les også: Slik blir måltidet litt sunnere

Kanskje vil det også gi en god mestringsfølelse, å gjennomføre noen dager eller ei hel uke, akkurat slik du ønsker?