Derfor trenger vi vitaminer

vitaminer-i-mat

Helt fra barndommen av har du kanskje hørt at det er viktig å få i seg nok vitaminer. Det er få som protesterer på dette, men hvorfor trenger vi egentlig vitaminene? I denne artikkelen ser vi på ulike typer vitaminer og hvilke funksjoner de har i menneskekroppen. I tillegg gir vi deg noen tips til hvordan du får i deg nok vitaminer.  

To typer vitaminer 

Vi skiller i hovedsak mellom to typer vitaminer: fettløselige og vannløselige. De fettløselige vitaminene er A, D, E og K-vitamin, og har fått navnet rett og slett fordi de løses opp i fett. Fettløselige vitaminer kan lagres i kroppen dersom du har overskudd av dem. 

Vannløselige vitaminer er alle typer B-vitaminer, og C-vitamin. Som navnet tilsier, løses disse opp i vann, noe som gjør at vitaminoverskuddet ikke kan lagres i kroppen slik fettløselige vitaminer kan, men forsvinner ut med urinen. 

Med noen få unntak kan ikke kroppen vår selv produsere vitaminene vi trenger, så her er kostholdet avgjørende for at du skal få i deg de vitaminene du trenger. 

Les mer: Derfor trenger du energigivende næringsstoffer

Vitaminenes mange viktige funksjoner 

Vitaminer bidrar til at kroppen fungerer slik den skal, og er for eksempel nødvendige for at hjernen og sentralnervesystemet skal fungere optimalt. I tillegg er vitaminer viktige for synet, der A-vitamin sørger for at netthinnen i øyet vårt kan oppfatte lys. Vi vet at kroppen trenger jern for å fungere godt, og vitamin C hjelper kroppen med å ta opp jern. Flere vitaminer spiller sentrale roller for at immunforsvaret vårt holdes ved like, mens D-vitamin har en viktig funksjon i oppbygging og opprettholdelse av skjelettet.

E-vitaminet er en slags superhelt i kroppen vår, der det nøytraliserer frie radikaler, og på den måten sørger for at reaktive stoffer ikke fører til celleskade. En annen superhelt er K-vitaminet, der k-en står for koagulering, K-vitamin sørger nemlig for at blodet vårt koagulerer når det skal. Flere vitaminer bidrar til en velfungerende fordøyelse, og sørger for at hormonproduksjonen går som den skal.

Du kan lese mer om hvordan du tar vare på fordøyelseshelsen din i teksten 5 tips for å unngå magetrøbbel.

Les også: Derfor bør du spise minst to ganger om dagen

Derfor bør du spise minst to ganger om dagen

Det er individuelt hvor mange ganger man bør spise i løpet av en dag, men det er viktig å få i seg nok og næringsrik mat for å opprettholde energien i løpet av dagen. 

Konsekvensene av vitaminmangel 

Her i vesten er vi nokså forskånet fra alvorlig vitaminmangel. Vi har god tilgang på næringsrike matvarer, og kan ta blodprøver dersom vi trenger å sjekke om kroppen trenger ekstra påfyll med enkelte vitaminer. De vanligste manglene her er nok vitamin D.

Mangler du vitamin D, som kroppen selv produserer når den kommer i kontakt med sola, kan du føle deg slapp og nedstemt, det kan til og med føre til depresjon. Heldigvis er det enkelt å få i seg vitamin D gjennom tilskudd, men det er smart å sjekke med legen din om du faktisk trenger tilskudd eller ikke først. Husk også at en forklaring på vitaminmangel kan være at kroppen din sliter med å ta opp vitaminene du spiser, og ikke at du ikke spiser variert nok. 

Les også: 5 faktorer som påvirker helsen din

Slik får du i deg nok vitaminer 

Det beste tipset for å få i deg nok vitaminer, er å spise sunt og variert. Frukt og grønnsaker er proppfulle av gode vitaminer, så en enkel måte å sørge for masse vitaminer i kosten på, er å fylle tallerkenen med gode salater, grønnsaksbaserte retter. Synes du det er vanskelig å få i deg nok frukt og grønnsaker? Vi gir deg gode tips: Slik spiser du fem om dagen

Trenger du inspirasjon til hvordan du kan gjøre små endringer i en sunnere retning, byr denne teksten på forslag til hvordan måltidet blir litt sunnere. Du kan også titte innom vårt rikholdige arkiv av frokostoppskrifter, kanskje finner du en ny frokostfavoritt?