Derfor trenger du energigivende næringsstoffer

energigivende-naeringsstoffer

Proteiner, karbohydrater og fett er alle energigivende næringsstoffer, og vi trenger tilførsel av disse næringsstoffene for å ha energi og overskudd til å takle og gjennomføre hverdagen. I tillegg til å gi kroppen energi, spiller disse næringsstoffene også flere viktige roller. Visste du for eksempel at fett er en slags logistikkmedarbeider i kroppen? 

Karbohydrater: Kroppens hovedkilde til energi 

Karbohydrater finner vi blant annet i stivelse, kostfiber og sukker. Det er først og fremst stivelse og sukker som bidrar med energi til kroppen, og disse to er også lettfordøyelige. Selv om kostfiber ikke er en veldig god energikilde alene, gir den viktige bidrag til fordøyelsen. Vil du lese mer om kostfiber, klikk deg inn på artikkelen Hva er kostfiber.

Les også: 5 tips for å unngå magetrøbbel

Et daglig inntak av karbohydrater spiller en viktig rolle for at hjernen og nervesystemet skal fungere optimalt. Når du ser på kostholdet ditt, kan en tommelfingerregel være at 45 til 60 prosent av energiinntaket ditt bør komme fra karbohydrater. Gode matvarevalg er grønnsaker, frukt, bær, poteter, samt grove kornvarer som knekkebrød og grovt brød. Trenger du inspirasjon til gode frokoster og lunsjer der du får godt påfyll med grønnsaker, frukt og bær, kan du jo teste ut gul smoothie bowl med mango

Slik holder du deg mett

Å spise næringsrikt nok i løpet av dagen, kan være utfordrende. Her forteller vi deg hvilke matvarer du bør spise for å holde deg mett. 

Fett: Beskytter indre organer og bygger opp celler

Fett har mange viktige funksjoner i kroppen, blant annet beskytter fettvevet vårt de indre organene våre, og har en isolerende effekt mot kulde. Fett hjelper til med å bygge opp cellene våre, og når kroppen har brukt opp det tilgjengelige karbohydratet, fungerer fettlageret vårt som en reservetank kroppen kan hente energi fra. Dette kan for eksempel forekomme under trening eller på en lengre gåtur i fjellet, og da bidrar fettet slik at vi slipper å gå helt tom.  

En annen sentral oppgave fettet har, er transport og lagring av de fettløselige vitaminene i kroppen. Energiinntaket som kommer fra fett bør utgjøre mellom 25 til 40 prosent av det daglige inntaket ditt. Her er det viktig å merke seg at det finnes tre typer fett: mettet, umettet og flerumettet fett. Som en regel kan vi tenke oss at nøtter, fisk og planteoljer, som alle er umettet fett, er fett som kroppen vil ha mest av, mens mettet fett (fra kjøtt og meieriprodukter) bør utgjøre maksimalt 10 prosent av energiinntaket. 

Les også: Sunt kosthold: Dette bør du spise i løpet av dagen

Protein: Reparerer og vedlikeholder celler og vev 

Protein kalles gjerne kroppens byggeklosser, ganske enkelt fordi proteinets hovedoppgave er å vedlikeholde og reparere celler og vev. Protein har fått rollen som de treningsglades beste venn, men det betyr ikke at de av oss som har et mer moderat treningsregime ikke skal være opptatt av protein. Enten du er aktiv og trener fire-fem ganger i uka, eller du kaller deg mosjonist, er det viktig at du får i deg nok protein. Det samme gjelder om du på grunn av skade, sykdom eller rett og slett et behov for å ha et lavere tempo en stund, får en periode med lite aktivitet: Alle kropper trenger proteiner. Heldigvis viser det seg at de fleste av oss får dekket proteinbehovet vårt gjennom et normalt kosthold

I det daglige energiinntaket ditt, bør mellom 10 og 20 prosent komme fra proteiner. Gode kilder til protein er fisk, kjøtt, ost, egg, bønner og nøtter. En peanøtt- og banansmoothie er en god måte å få i seg litt protein, i tillegg til at det er en sunn og velsmakende start på dagen! I vårt oppskriftsarkiv finner du flere forslag til spennende retter som også gjør godt for kroppen.

Trenger du en energiboost, får du noen gode tips i denne artikkelen.