Sunt kosthold: dette bør du spise i løpet av dagen!

november 16, 2021

Måten vi ser på mat og ernæring er individuelt, og mengde mat og antall måltider varierer fra person til person.  Det er derfor vanskelig å gi deg en fasit, men noen generelle rettesnorer går det likevel an å foreslå, og det gjør vi i denne artikkelen.

Hvor mange måltider bør jeg ha om dagen?


Et spørsmål som ofte dukker opp når det er snakk om sunt kosthold, er hvor mange ganger om dagen man bør spise. Også her er det store individuelle forskjeller, og ingen fasit som gjelder for alle. Spiser du små måltider, er det naturlig at du spiser flere måltider om dagen enn en person som liker å spise et stort måltid til frokost og middag, for eksempel.

I artikkelen Hvor ofte bør jeg spise skriver vi om nettopp dette.  

barebra-cta-hvor-ofte-bor-jeg-spise

Spis nok mat

Har du en jobb med mange krevende menneskemøter er det viktig å holde blodsukkeret stabilt, slik at du kan holde humøret og energien oppe gjennom lange møter eller forhandlinger. Sitter du med ansvaret for pasienter på et sykehus vil du ikke gå tom for energi midt i skiftet ditt. Hva som er “nok” mat vil derfor variere etter hvordan dagen din ser ut. 

Uavhengig av hvor aktive vi er eller hva hverdagen krever av oss, kan vi definere et sunt kosthold som et kosthold som sørger for at vi får i oss de næringsstoffene kroppen trenger for å fungere godt. Selv om mange er opptatt av ikke å spise for mye, er det utrolig viktig å få i seg nok mat i løpet av dagen. 

Visste du at dersom du ofte kjenner deg trøtt, kan det være fordi du ikke spiser nok? Les mer i artikkelen 5 grunner til at du alltid er trøtt

Les også: Hvorfor er sunt kosthold viktig?

 

Spis mat du liker

Det viktigste med et sunt kosthold er at det er et kosthold du ikke vil ta pause fra. Med andre ord er målet å finne matvarer og retter du synes smaker godt, og som er gode for kroppen din. Det hjelper lite å lage en kjernesunn matpakke dersom du dag etter dag lar den skli diskret ned i søppelbøtta på vei til pølselunsj i kantina. Drar du frem en grønn smoothie bowl med spinat og avocado i lunsjen, kan vi som en bonus love lange blikk fra kollegene dine.

Synes du det er vanskelig å finne oppskrifter på mat som både smaker godt og som regnes som sunn? Du er ikke alene om det, men heldigvis har vi et helt arkiv av oppskrifter som er både enkle, velsmakende og sunne. Her er det bare å bla seg nedover og velge det du synes ser best ut.

 

Les mer: Hvordan sette sammen et sunt måltid?

Spis mat som gir næring og energi

Vi kommer stadig tilbake til de nasjonale kostholdsrådene. Der finner du 12 gode tips til et balansert og sunt kosthold. Blant annet er anbefalingen å spise fem om dagen av frukt og grønt, tre porsjoner melk og meieriprodukter om dagen, fisk tre ganger i uka, og grove kornprodukter et par ganger om dagen. 

Å spise næringsrik mat handler ikke bare om å sørge for at du ikke “går tom” i løpet av dagen. Kroppen jobber døgnet rundt, og trenger riktig næring for å reparere og fornye celler. Følger du disse rådene, får kroppen din sunn næring som gir den det den trenger for nødvendig vedlikehold, samtidig som du får energi til å møte hverdagen.

Les også: 5 sunne, enkle tips til lunsj og matpakker