Hvordan sette sammen et sunt måltid?

barebra-blog-hvordan-sette-sammen-et-sunt-maltid

Mat og matinspirasjon er i vinden som aldri før. Og selv om Instagramkontoer med hjemmelaget plantemelk, surdeigsbrød og fargesprakende salater med titalls ingredienser kan være inspirerende og flott, kan det også så tvil om eget kosthold. Spiser jeg egentlig sunt? Er måltidene mine balanserte nok?

Vi mennesker er vanedyr, og spesielt i hverdagen er det naturlig at vi ender opp med å spise den samme frokosten som dagen før. Å spise sunt og variert betyr ikke at du må slutte med favorittfrokosten din, men at det er en god variasjon når du ser på hva du spiser samlet gjennom dagen og uka.

Heldigvis er det enkelt å sette sammen et sunt måltid, og i denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du gjør det.

Tre steg til et sunt måltid

En god huskeregel er å prøve å inkludere tre ting i hvert måltid: karbohydrater, proteiner og frukt og grønt. Noen synes det er lettere å huske dette dersom de ser for seg selve tallerkenen delt i tre, og at hver del skal fylles med hver sin matkategori.

1. Karbohydrater

Gjennom brød, poteter, ris og kornprodukter får vi energi til alt som skal gjøres i løpet av dagen, og karbohydrater kan gjerne være en del av alle dagens måltider. Det er viktig å se på kvaliteten på karbohydratene, og i størst mulig grad velge fullkornsprodukter og fiberrike varianter.  

Bare Bra Granola er et godt alternativ for å fylle karbohydratkvoten, og lager du eksempelvis blåbærgrøt med nøttesmør og granola, kan du krysse av for et sunt og velbalansert måltid. 

Dersom du er i tvil om granola virkelig er sunt, har vi skrevet en artikkel som utforsker det:

Er granola sunt?

Hvor sunt eller usunt kan granola være?

2. Proteiner

Med proteiner menes kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg, bønner og linser. Ulike proteiner bidrar med forskjellige vitaminer og mineraler, så det er fint å variere mellom hvilke proteintyper du spiser i løpet av dagen. Spiser du lite kjøtt og fisk, er et hardkokt egg en enkel måte å sikre at måltidet også består av protein.

Er du usikker på om du får i deg nok protein? I denne artikkelen kan du lese om Hvor mye protein bør du spise?

3. Grønnsaker, frukt og bær

Denne kategorien forklarer seg selv, her handler det om å passe på at måltidet inneholder litt grønnsaker, frukt eller bær. Er det ikke naturlig å legge agurkskiver eller tomater på brødskivene til lunsj, kan en neve bær være fint å spise som en liten dessert. 

Ordet dessert gir ofte assosiasjoner til valg vi tar når vi skal skeie ut, men slik trenger det ikke å være. Det finnes også sunne desserter, og denne yoghurt parfaiten kan være en fin måte å sikre at du får i deg frukt og bær.

Et sunt kosthold er et kosthold du kan leve med

De nasjonale kostholdsrådene anbefaler at nordmenn spiser fem om dagen av frukt og grønt, fisk tre ganger i uka, tre porsjoner melk og meieriprodukter om dagen, og grove kornprodukter et par ganger om dagen. Følger du disse retningslinjene og husker den tredelte tallerkenen, er du på god vei. 

Når du spiser sunt og variert gjennom dagen, kan du være trygg på at kroppen får i seg de næringsstoffene den trenger for å fungere i hverdagen. Det viktigste er likevel at du finner et kosthold som fungerer i hverdagen din, og som gjør at du kjenner deg klar for de utfordringene som måtte komme.

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!