Hvorfor er sunt kosthold viktig?

Yoghurt-parfait

Hvis du ble bedt om å liste opp grunnene til hvorfor det er viktig å spise sunt, hvor mange kunne du nevne og argumentere for? I denne artikkelen minner vi deg på noen viktige grunner til å (prøve å) ha et sunt kosthold, slik at du kan imponere i vei dersom noen stiller deg spørsmålet om hvorfor et sunt kosthold er viktig.

Hva er egentlig et sunt kosthold? 

Tar vi en titt på de nasjonale kostholdsrådene, sier de at vi bør spise fisk tre ganger i uka, fem om dagen av frukt og grønt, tre porsjoner melk og meieriprodukter om dagen, og grove kornprodukter et par ganger om dagen. Dette er et godt utgangspunkt for et sunt og velbalansert kosthold. Samtidig er vi opptatt av at et sunt kosthold er et kosthold du kan leve med. Dersom du synes fiskemiddagen er så grusom at du fyller på med rosinboller på vei hjem fra jobb for å kunne ta den minste porsjonen tenkelig med fisk, er det bedre at du velger middag som du faktisk liker og spiser.                  

Hvis du vil friske opp hvordan du komponerer et sunt måltid, kan du lese Hvordan sette sammen et sunt måltid?

Fordøyelsen fungerer som den skal

Spiser du et sunt og balansert kosthold, vil det gjøre jobben for tarmene og fordøyelsen din mye lettere. Det er med fordøyelsen som med det meste ellers i kroppen: Har du ikke hatt problemer med den, tenker du ikke så mye over det. Når tarmene ikke spiller på lag, kan det legge en stor demper både på humøret, energien og lysten til å gjøre ting du liker. 

Bevisstheten rundt og kunnskapen om sammenhengen mellom god tarmhelse og hvordan vi har det ellers øker, og glade tarmer med en velfungerende fordøyelse gjør helt klart hverdagen bedre. Også her gjelder det å prøve seg frem slik at du finner det kostholdet som fungerer best for kroppen din. 

Les mer: Hva er sunn helse og livsstil?

Hva er sunn helse og livsstil?

Hva er egentlig god helse, og hva krever det for å opprettholde en sunn livsstil? Vi gir deg rådene. 

Lettere å holde blodsukkeret stabilt

Selv om det er fort gjort å tenke på diabetikere når vi snakker om blodsukker, er det viktig også for ikke-diabetikere. Det er mange fordeler med et stabilt blodsukker, som at du beholder metthetsfølelsen lenger, kan oppleve å sove bedre, og få et mer stabilt humør, for å nevne noe. Med et sunt kosthold kan du lettere holde blodsukkeret stabilt, og kanskje oppleve at hverdagen blir både hyggeligere og lettere. 

Når blodsukkeret ikke hopper og daler gjennom dagen, blir det lettere å ta gode valg. Trenger du litt inspirasjon til å ta sunne valg både til hverdags og fest, finner du noen tips i artikkelen 9 tips for en sunnere livsstil.

Sunt kosthold gir mer overskudd

Når kroppen får den bensinen den helst vil ha, fungerer maskineriet jevnt over mye bedre. Dette gjelder også energinivået, som gjerne blir betydelig høyere med riktig påfyll. I en hektisk hverdag er det utrolig deilig å føle at det fortsatt finnes litt fart i hodet og kroppen også mot slutten av dagen. Når du endelig kan konstatere at barna sover eller at du kan legge bort jobben og gjøre det du liker aller best, er det alltid lov å innta horisontalen og se noen episoder av favorittserien din. Samtidig er det også fint om du kjenner på lysten til å gjøre noe annet, som å lage noe godt og invitere en venn på besøk? En chiapudding med supergranola og bær er sunn, går raskt å lage, smaker utrolig digg, og kan lages så den ser veldig lekker ut. 

Hvis chiapudding ikke er din favoritt, har vi et helt arkiv fylt med oppskrifter på sunne, fristende retter. Det er nemlig lov å kose seg og spise velsmakende mat også med et sunt kosthold.