Vi er mange som konstant går med en gjesp på lur og en følelse av aldri å være helt uthvilt, kanskje spesielt i høst- og vinterhalvåret. Velmenende råd som at “du får prøve å komme deg tidligere i seng” kan virke mer provoserende enn det er til hjelp, så det skal vi holde oss langt unna. Uavhengig av hvor mange timer du faktisk sover i løpet av natten, kan det være flere grunner til at du føler deg trøtt.
Du spiser ikke ofte nok
Det høres så enkelt og logisk ut, men er lett å glemme når man bare går og gleder seg til leggetid: Får du ikke i deg nok mat ofte nok, kan du føle deg slapp og trøtt. Hvis du gjesper ekstra mye eller kjenner at du kommer til å sovne sittende dersom du lukker øynene i mer enn tre sekunder, sjekk når du spiste sist.
Det er individuelt hvor ofte vi trenger påfyll av energi, men er du mye trøtt, kan du i alle fall begynne med å sørge for at du spiser så ofte som kroppen din trenger det.
Hvor ofte bør jeg spise
Lurer på du på hvor ofte du bør spise i løpet av en dag? Vi gir deg svaret!
Du får ikke nok frisk luft
De aller fleste av oss tilbringer mesteparten av dagen innendørs. Selv om inneklimaet kan være ivaretatt med aircondition og god luftgjennomstrømning, kan det ikke erstatte et godt magadrag med frisk luft. Tilbringer du en del tid i lange møter er det lett å føle seg tung og søvnig, og lite vekker deg fra møtedøsen som en frisk bris og noen solstråler i ansiktet.
Det er ikke alltid et alternativ å legge inn turer ut i frisk luft i løpet av arbeidsdagen. Samtidig kan det jo hende sjefen din ville satt pris på at du foreslo et walk and talk-møte heller enn å snakkes inne på et møterom? Om du ikke har lyst til å teste det, kan du kanskje invitere en kollega til å spise lunsjen i en park eller på en benk i nærheten av arbeidsstedet? Å traske en tur i lunsjen med favorittalbumet eller en podkast på øret er også en fin måte å øke den daglige dosen med frisk luft på.
Om du har mulighet til det, kan du jo velge å gå eller sykle til jobben noen dager i uka? Tar du buss kan du gå av noen stopp før du må, og ta den siste etappen til fots? Mulighetene finnes, og du trenger ikke mange minutter utendørs for å kjenne deg litt kvikkere.
Du får ikke nok dagslys
Som nordboere setter vi kanskje ekstra stor pris på dagslyset. I høst- og vinterhalvåret blir det naturlig færre timer utendørs på de fleste, og jo tidligere sola går ned, desto vanskeligere er det å sikre seg den daglige dosen dagslys. Vi vet at dagslys og sol er viktig for dannelsen av vitamin D i kroppen, og det er ikke uvanlig å måtte ta tilskudd av d-vitamin i de delene av året der sola ikke titter like mye frem.
Dersom du kjenner deg sliten og trøtt kan det hjelpe å utnytte dagslyset best mulig, sørge for et kvarter med sol i ansiktet så ofte som mulig. Hjelper ikke det, kan det være lurt å sjekke d-vitaminlageret ditt for å se om du trenger påfyll.
Du sover for lite eller for dårlig
Det er viktig å presisere at du ikke gjør noe feil selv om du er trøtt. Kanskje har du små barn som krever deg også om natten, eller som mener dagen starter flere timer før vi voksne er klare for å stå opp? I perioder skjer det kanskje så mye på jobben at det er vanskelig å få roet helt ned om kvelden?
Den enkleste løsningen og beste medisinen for trøtthet er i de fleste tilfeller å øke mengden og/eller kvaliteten på søvnen. Går det an å benytte fleksitiden på jobb til å sove en time lenger om morgenen i den mørkeste delen av året? Kan du gjøre en avtale med partner om å stå opp annenhver morgen med barna? Det er helt naturlig at søvnmengde og -kvalitet varierer i ulike livsfaser, enten du har barn eller ikke. Av og til er det bare ikke mulig å få inn mer søvn i døgnet, og da er det beste tipset kanskje å slå seg til ro med at sånn er det, akkurat nå.
Du får i deg for lite jern
Hvis ingen av de forrige punktene gir deg noen god forklaring, er det fint å utelukke at det er helsemessige årsaker til trøttheten din. En vanlig årsak til trøtthet er at man ikke får i seg nok jern. Kvinner trenger mer jern enn menn, blant annet på grunn av menstruasjonen. En enkel blodprøve hos legen sjekker jernlageret ditt, og er det behov for påfyll, vil legen anbefale deg en daglig dose med jerntilskudd. Husk bare at man aldri bør selvdiagnostisere her, så vent til legen sier det med å begynne å ta ekstra jern.
Vi er mange som drømmer om å gå i hi gjennom vinteren, men for de aller fleste er det ikke et reelt alternativ. Det som ofte hjelper litt, er å vite at man står opp til en god frokost, og at du har en digg lunsj i vente på jobben. Sjekk ut våre oppskrifter for å finne forslag til frokost og lunsj som er både enkle, sunne og smakfulle.
Meld deg på vårt Nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!