5 tips for å unngå magetrøbbel

granola-skål

Har man problemer med eller smerter forbundet med mage og fordøyelse, er det vanskelig å tenke på noe annet. Heldigvis kan enkle grep gjøre en stor forskjell, og i denne artikkelen gir vi deg fem tips som både kan forebygge og hjelpe dersom du har magetrøbbel.

Få i deg nok fiber

Fiber har mange gode egenskaper, og tilsetter vi nok fiber i kosten, gjør det underverker for fordøyelsen. På sin vei gjennom tarmen frakter fiberet med seg avfallsstoffer som kroppen ikke trenger. Samtidig skal vi ikke ha for mye fiber, da det kan føre til at maten suser så raskt gjennom tarmene at kroppen ikke rekker å ta opp næringsstoffene. Med riktig mengde fiber (Helsedirektoratet anbefaler 25 gram om dagen for kvinner og 35 gram daglig for menn) kan fiber også bidra til å regulere blodsukkeret, og senke kolesterolnivået.  For en voksen mann tilsvarer dette omtrent en porsjon (100 gram) havregryn til frokost, 4 grovbrødskiver og et eple til lunsj, og en porsjon (ca. 200 gram) fullkornspasta til middag. Kvinner kan halvere mengden havregryn og trekke fra en brødskive for å dekke dagsbehovet. 

Gode kilder til fiber er blant annet grovt brød (med minimum tre av fire deler på grovhetsskalaen), linser, bønner, havregryn, chiafrø, avokado, rosenkål, bringebær og dadler. Du kan jo prøve en rosa smoothiebowl med bringebær eller en bringebærsmoothie med avokado for å sikre en god dose fiber?

Bare Bra granola har et høyt fiberinnhold, noe som i utgangspunktet gjør det til et godt valg for magen. Samtidig vet vi at ikke alle responderer like bra på det høye fiberinnholdet. Med andre ord kan du oppleve noe ubehag i magen dersom du  veldig plutselig innfører matvarer med mye fiber. Det betyr ikke at noe er galt med magen din, men som med mye annet nytt vi prøver, lønner det seg å begynne med små porsjoner for så å jobbe seg opp.  

Spis regelmessig

Hvilket spisemønster som fungerer best, varierer fra person til person, men det ser ut til å være en fellesnevner at magen og fordøyelsen vår setter pris på forutsigbarhet. Det betyr i praksis at du kan spise så ofte det passer deg å spise, men at du med fordel kan holde deg til regelmessige tidspunkt. Er du en type som glemmer å spise eller ikke tar deg tid til et måltid når det er hektisk, kan du legge til rette for mer regelmessige måltider ved å sette et varsel på mobilen din. Mangler du inspirasjon til sunne og magevennlige måltider, har vi et helt oppskriftsarkiv med velsmakende, enkle retter tilgjengelig.  

Hvordan sette sammen et sunt måltid

I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du kan sette sammen et sunt måltid.

Lurer du på hvor ofte du bør spise, finner du en artikkel om det her.

Drikk nok vann

Når du drikker vann, hjelper du kroppen med å utnytte kostfibrene i maten bedre. Fiber binder seg med vann og hjelper fordøyelsen til å gå lettere, slik at du unngår forstoppelse. Vannet hjelper også kroppen med å ta opp flere typer vitaminer og mineraler, slik at de lettere fraktes rundt med blodet. Det betyr at en konsekvens av dehydrering er dårligere næringsopptak. Og det vil vi jo ikke ha noe av, så her er det bare å sette frem innbydende vannflasker i alle rom. Er du ikke glad i vann som tørstedrikk, kan du enkelt gjøre det mer spennende ved å tilsette noen agurk-, appelsin- eller sitronskiver, eller en kvast mynte. Her finnes det utrolig mange alternativer, så test gjerne ut ulike ting å tilsette vannflasken din. Med litt fargeglade ingredienser i vannet kan du jo gjøre god hydrering til en liten hverdagsfest!

Hold deg i aktivitet

Det er mange fordeler med å ha en aktiv livsstil der mosjon og trening er en naturlig del av hverdagen. Når du beveger kroppen, bidrar du til at fordøyelsen går lettere. Vi vet jo at når vi spiser, skal maten fordøyes og fraktes gjennom kroppen vår, og da er det helt logisk at den prosessen blir vanskeligere i en kropp i stillstand. Kjennes det ut som magen begynner å bli treg, finnes det også flere fine yogaøvelser som hjelper magen i gang. Merk at det ikke handler om trening når vi snakker om magehelse, en gåtur eller annen hverdagslig mosjon er til stor hjelp!

Les mer: Hvorfor er fysisk aktivitet viktig? 

Magen påvirkes av stress

Gjør du allerede alt det vi nevner her, men sliter med magen likevel, kan det være smart å ta en tur innom legen. Husk også at stressnivå påvirker fordøyelsen og magehelsen vår, så et godt tips er også å prøve å få inn noen gode stunder med lave skuldre og hvilepuls i løpet av dagen. Du finner flere gode tips i artikkelen vår om hvordan du bedre kan takle hverdagsstresset

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!