Hvorfor er fysisk aktivitet viktig?

fysisk-aktivitet-yoga

De fleste av oss bedriver en eller annen form for fysisk aktivitet i løpet av dagen. Enten du går til jobben, trener aktivt eller det kjennes som en treningsøkt å holde huset ryddig og rent, gjør du noe godt for kropp og sjel. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor fysisk aktivitet er viktig. 

Hva er fysisk aktivitet?

I praksis er du i fysisk aktivitet så fort du rører på kroppen. Men så veldig helsefremmende er det kanskje ikke om den eneste bevegelsen man gjør er å strekke en arm ut etter potetgull-skåla og trykke play på fjernkontrollen. Når vi snakker om fysisk aktivitet i et helsefremmende perspektiv, er det aktivitet som krever noe mer av kroppen din, slik som å måke snø, rake løv eller gå en tur. Trening og aktivitet med høyere intensitet inngår selvfølgelig også, men det er viktig å poengtere at du ikke må slite deg helt ut for å høste positive helseeffekter av aktiviteten. 

Hvordan påvirker fysisk aktivitet kroppen? 

Fysisk aktivitet er en mirakelkur for kroppen, rett og slett. Når du er i aktivitet, produserer kroppen adrenalin, slik at hjertet pumper mer oksygenbærende blod rundt i kroppen, musklene og lungene jobber, og kanskje kjenner du at kroppstemperaturen øker. Du setter ganske enkelt kroppens maskineri i gang, noe kroppen liker, da menneskekroppen jo er skapt for å brukes. Med jevnlig fysisk aktivitet vil det si at du styrker musklene dine, leddene tåler mer belastning, skjelettet blir sterkere, blodtrykket holder seg sunt, og du er med på å forebygge en rekke livsstilssykdommer. 

Mange opplever at fordøyelsen blir bedre når de er mer aktive, så listen over fordeler er lang. Du trenger heller ikke holde på så lenge, er du i bevegelse i en halvtime om dagen, gjør du kroppen din en stor tjeneste. Dét er ekstra fint å tenke på en dag det ikke frister å forlate sofakroken!

5 fordeler med daglig fysisk aktivitet

Vi vet alle at det er lurt å trene, men hva gir det deg og kroppen din?

Finn aktiviteter som er gøy 

Det beste trikset for å passe på at du får inn litt fysisk aktivitet som en naturlig del av dagene dine, er å gjøre aktiviteter du liker. Dersom du sliter med å finne noe du liker, kan du jo lage en plan for hvilke aktiviteter du skal prøve ut? Kanskje har du ikke noe forhold til svømming, og da kan du teste ut svømming i svømmehallen, eller sjekke om det finnes tilbud innen annen vannaktivitet som vannpolo, vannaerobics eller synkronsvømming? Om vinteren er instagramfeeden full av folk i slalombakken, friskuser på topptur som suser ned fjellsider, og hvis det ikke er helt din ting, kan du jo låne et par skøyter og hente frem din indre kunstskøyteløper? Bor du i nærheten av et vann med tykk og god skøyteis, er turskøyter en fin måte å komme seg ut på. Når føret er godt kan også den gode, gamle sparken hentes frem og være en god følgesvenn på tur. Og husk, en spasertur på egne bein i frisk vinterluft gjør også godt, både for kropp og hode.

Kjenner du at hverdagen er full nok som den er, kan en ok tilnærming til daglig aktivitet være å utnytte “dødtid”, altså ventetid der mange av oss vanligvis blir stående og scrolle på mobilen. En kjapp runde knebøy, armhevinger eller sit-ups på kjøkkengulvet mens middagen putrer er super egenomsorg! Ønsker du noen tips om hvordan du etablerer gode vaner som varer, har vi skrevet en artikkel om nettopp det.

Les også: Slik får du en mer effektiv og balansert hverdag

En naturlig del av en sunn livsstil 

Fysisk aktivitet inngår som en naturlig del av en sunn livsstil. Som vist over, trenger ikke det bety at du må trene til du har blodsmak i munnen hver dag (med mindre du digger det, så klart, da er det jo bare å kjøre på), men at kroppen får rørt seg litt på daglig basis. 

Les også: Hva kjennetegner en sunn livsstil?