Derfor trenger kroppen restitusjon

Det er ikke er tvil om at trening er bra for oss på så mange måter, og samtidig er det en nedbryting av muskelfiber som skjer under en treningsøkt. For å bli i sterkere og mer utholdende er vi nødt til å presse oss, men det er også viktig å prioritere restitusjon. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvorfor kroppen trenger restitusjon. 

Hva er restitusjon? 

En treningsøkt er en belastning for kroppen, og da er det naturlig at den trenger å hente seg inn igjen. Denne innhentingsprosessen, eller rekreasjonen, kalles restitusjon. I dette ligger ro og tid til å reparere skaden som er skjedd på muskelfibrene, hente nye krefter, og å finne naturlig balanse igjen etter påkjenningen kroppen har vært gjennom.

Les mer: Hvorfor er kosthold viktig for trening?

Trenger jeg som mosjonist å restituere? 

Kanskje hører vi mest at toppidrettsutøvere og profesjonelle atleter snakker om restitusjon og viktig hvile, men det betyr ikke at restitusjon er forbeholdt de som trener flere timer hver dag! Kroppen din sammenligner seg ikke med noen andres kropp, og sier fra når den trenger hvile. 

Hvor mye restitusjon du trenger avhenger av hvor mye du trener og hvilken form du er i. Har du nettopp begynt eller tatt opp treningen etter en pause, vil det være smart å legge inn minst en hel dag med restitusjon mellom hver økt. Variasjon mellom harde og roligere økter vil også hjelpe kroppen å venne seg til trening, og gjøre at du raskere kjenner deg klar til ny dyst.

Slik får du en mer effektiv
og variert hverdag

Hverdagen kan være hektisk med alt som skal gjøres og fikses, og om du har følt deg litt som en hodeløs høne der du løper rundt for å rekke alt, er du ikke alene. Her er noen enkle grep for å få en mer effektiv og balansert hverdag.

Restitusjon kan forebygge skader 

Skadeforebygging er viktig for alle som trener. Heller ikke her trenger du å være en seriøs konkurranseutøver for at dette skal angå deg. Dersom du løper, er det lurt å gjøre noen styrkeøvelser for å unngå belastningsskader i ankler og knær. Svømmer du mye, vil det være lurt å ha en sterk nakke og skulderparti. Også restitusjon er viktig for å unngå skader, uansett hvilken aktivitet du foretrekker. Ved å sørge for nok hvile og tid til at kroppen kan hente seg inn fra forrige økt, er sjansen større for å unngå skader. Kommer du på trening og kjenner at kroppen egentlig burde få hvile, er det vanskeligere å opprettholde god teknikk og fokus, noe som ofte er medvirkende årsaker til skader og uhell. 

Vanskelig eller uvant å prioritere tilstrekkelig restitusjon? Kanskje finner du noen gode tips i artikkelen vår om hvordan du etablerer nye vaner som varer.

Hvordan restituerer jeg best? 

Du får mye god restitusjon gjennom hvile. Har du mulighet til å legge deg på sofaen med ei god bok eller en serie for å koble helt av, er det topp. Samtidig betyr ikke dette at du ikke skal bevege kroppen. Stikk en tur på kino, lag middag med gode venner, ta en runde myk yoga eller hva det er du liker og som gjør deg glad. 

Påfyll av væske og næring er helt avgjørende for optimal restitusjon. Er du usikker på hvordan du best fyller opp lagrene etter ei god treningsøkt, gir vi deg flere forslag her: Dette bør du spise etter trening.