Hvorfor er kosthold viktig for trening?

Vi vet at toppidrettsutøvere er opptatt av hva de spiser, og har ernæringseksperter med på laget for å finne riktig kosthold. Men hva med oss vanlige mosjonister og treningsglade folk som trener for å holde oss i form, hvilken rolle spiller kostholdet da? I denne artikkelen ser vi nærmere på dette. 

Hvor viktig er maten for treningsopplevelsen? 

Når du trener, tar kroppen i bruk karbohydrater og fett som energikilde. Det betyr at hvis du skal ha en behagelig treningsøkt, eller trener for å nå et mål, er du tjent med at kroppen har et godt lager av karbohydrater. Mangler du dette, vil kroppen kanskje kjennes tung og uopplagt selv før du går i gang med økten. Uavhengig av om du skal prestere og konkurrere, vil det altså gi deg en bedre treningsopplevelse dersom kroppen har nok energi å ta av når du får opp pulsen. Og hvem ønsker ikke å suse opp bakkene som et lokomotiv på løpeturen? 

Mat før trening

Mange er opptatt av hva man bør spise før ei treningsøkt, og det kan være fordeler å hente på å få i seg helt riktig energi og næring før treningen. Samtidig er det viktig at matfokuset rundt trening ikke blir slitsomt og masete. Det viktigste er at du får spist noe før du trener, slik at du ikke går tom. Få i deg noe lett og enkelt en times tid før treningen, og så kan du gjerne passe på å lage deg en god og næringsrik middag etterpå. 

Havregrøt med nøttesmør, bær og granola er godt egnet å spise et par-tre timer før du skal trene, det samme gjelder gul smoothie bowl med mango. Om du skal spise noe en time før trening, kan du velge en brødskive med ost eller en liten yoghurt, for eksempel. Dersom du løper inn på treningssenteret og kommer på at du ikke har spist på en stund, vil en banan gi kroppen et kjapt påfyll, slik at du kan kaste deg ut i treningsøkten med akkurat den innsatsen og styrken du vil. 

Disse matvarene gir deg energi

Noen matvarer er bedre enn andre på å tilføre kroppen energi. Her har vi samlet en oversikt over hva du bør spise for å tilføre kroppen energi i løpet av en dag. 

Mat som restitusjon

Restitusjon handler om å la kroppen hente seg inn etter den belastningen det er å trene, slik at kroppen er klar for å yte igjen neste gang du skal trene. Mat og drikke er en vesentlig del av restitusjonen, og hva du spiser etter trening påvirker hvor lett det blir å gå i gang med neste treningsøkt. 

Et måltid satt sammen av karbohydrater og proteiner vil gi godt påfyll etter en treningsøkt. Her kan du gjerne benytte deg av raske karbohydrater som poteter, frukt, ris og havregryn, gjerne i kombinasjon med proteiner som kyllingbryst eller fiskefilet. Protein spiller en viktig rolle i restitusjonsprosessen, og bidrar til at musklene lettere kan reparere seg. 

Mange tror de må spise kjapt etter treningen for at kroppen skal ta til seg næringen den får. Jo oftere du trener, desto viktigere er det å fylle på med energi rett etter treningen. Trener du et par-tre ganger i uka, er det ikke så viktig å spise noe før du er kommet hjem, men trener du fem ganger i uka eller mer, vil du være tjent med å få i deg noe innen en halvtime etter trening. Dette er rett og slett fordi det hjelper kroppen å hente seg inn raskere, noe man i større grad trenger dersom man skal rett på en ny treningsøkt dagen etter. 

Les mer: Dette bør du spise etter trening

Husk å drikke nok

Vi må ikke glemme å drikke! Får du ikke i deg nok væske i løpet av dagen, risikerer du å bli dehydrert, noe som vil gjøre det meste tungt, også å gå på trening. Trener du mer enn en halvtime, bør du få i deg litt vann også underveis i treningen. Sliter du med å drikke nok vann gjennom dagen og under trening, kan du gjerne velge en sportsdrikk eller annen drikke som inneholder natrium, da det er en mer effektiv måte å få opp væskebalansen på.

Les mer: Hvorfor er sunt kosthold viktig?

Derfor er god helse og livsstil viktig

Les mer om hva god helse og livsstil innebærer, og hvorfor det er viktig for akkurat deg, i din hverdag.