Slik etablerer du nye vaner som varer (Atomic Habits)

Slik etablerer du nye vaner som varer 

Vi har sett det, år etter år: Hånd i hånd med et nytt år kommer nyttårsforsettene. Kanskje planlegger du å bruke 2022 på å bli en racerstrikker, eller til å erstatte butikk-kjøpt brød med ditt eget hjemmebakte, eller er målet ditt å prioritere mer tid sammen med venner og familie? Det vi alle ønsker når vi skal etablere en ny (og bedre) vane, er at den skal vare. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du med minimal, men jevnlig innsats kan bygge deg en hverdag med vaner og rutiner du liker og som er bra for deg.  

Hva er en atomic habit?

Begrepet atomic habit lar seg ikke så lett oversette til norsk, men et norsk begrep som brukes, er mikrovaner. Definisjonen på en atomic habit er en fast praksis eller rutine som kan se liten og enkel ut, men som også er en kilde til glede og kraft. 

James Clear er en av dem som skriver om dette, i boka Atomic Habits. Kjernen i Clears budskap er at små endringer som først kan virke ubetydelige, vil gi gode resultater over tid. Dette forutsetter at du holder fast ved dem og evner å fortsette, ikke bare noen uker, men gjennom flere år. 

Les også: Hva kjennetegner en sunn livsstil?

Legg til rette for din egen sukses

Det er fort gjort å legge skylden på seg selv når man ikke greier å legge bort dårlige vaner eller gir opp forsøket på å etablere et nytt og bedre innslag i hverdagen. Clear har en annen måte å forklare hvorfor vi ikke evner å gjøre de forandringene vi ønsker: For å bli kvitt dårlige vaner og etablere nye, gode, er det viktig at det han kaller “systemet for forandring” er riktig rigget. Er det ikke det, blir det svært krevende å gjennomføre en atferdsendring. 

I praksis peker han på omgivelsene dine, og at det er du selv som kan og bør tilrettelegge for at du kan lykkes med de nye vanene. Det betyr at du har strikketøyet liggende klart i sofaen, at du kjøper inn alt du trenger for å bake brødet, eller at du blokker ut tid i kalenderen til å finne på noe med familie og venner. 

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!

Legg bort fokuset på målet

Vi er vant med å høre om viktigheten av å sette seg tydelig mål, visualisere og konkretisere dem. Clear sier at fokuset på å sette og nå mål fungerer dårlig for mange, og at denne måten å tenke på heller representerer et hinder eller en fartsdump på veien mot det du ønsker å oppnå. Det er lett å bli fiksert på målet man har satt, og Clear mener at du heller bør se for deg hvem du vil bli, først da blir det lettere å prøve ut endringer i vanene dine. Kanskje kan du se det for deg at du er en som strikker og leverer varmende plagg til mennesker du bryr deg om? At du er en som baker brødene dine selv, og som er selvhjulpen og har full kontroll på hva slags ingredienser som er i brødet du spiser til frokost?

Les mer: Slik får du mer overskudd og energi i hverdagen

Repeter, repeter, repeter

“Man får som fortjent”, kan vi høre folk si. James Clear er ikke enig i dette, og mener at du heller bør tenke at du får det du repeterer og gjentar, enn å tenke at du får som fortjent.

Vil du forutse hva fremtiden din bringer, er det bare å følge alle de små avgjørelsene og valgene du tar i hverdagen din. Det er nemlig summen av disse repetisjonene som vil utgjøre virkeligheten din også 10 eller 20 år frem i tid, mener Clear. 

Et av Clears tips er derfor å begynne med å gjøre den nye vanen din nettopp i en mikrovariant. Skal du strikke, pass på at du får strikket noen masker hver eneste dag. Og før du rister på hodet og tenker at det vil du aldri få tid til, må du få med den denne viktige detaljen: Begynne med å gjøre den nye vanen din i to minutter per dag. Jepp, du leste riktig, to små minutter om dagen. Det viktigste i starten er jo repetisjonen, ikke hvor lenge du holder på. Ved å starte forsiktig, er sjansen mindre for at du blir lei eller gir opp, og at du faktisk fortsetter, igjen og igjen.   

Et steg av gangen

James Clears hovedbudskap kan kanskje sies å være at små forandringer, når de utføres jevnlig over tid, kan lede deg til store forbedringer. Skal vi etablere gode vaner som varer, bør du holde fokuset på veien du går på, på progresjonen din, heller enn på målet. Dette er jo noe å ta med seg inn i det nye året, steg for steg vil du komme nærmere den du vil være, med de vanene som er best for deg. 

Meta: Januar er måneden for nye målsettinger, vaner og kanskje nyttårsforsetter. Vi forteller deg hvordan du etablerer vaner som varer.