5 fordeler med daglig fysisk aktivitet

Vi vet alle at det er lurt å trene, og vi er mange som har planene klare for en god treningsrutine i hverdagen. Av ulike grunner er det ikke alltid det lar seg gjennomføre helt som vi har tenkt. Da kan det jo være fint å vite at du ikke trenger å være innom treningssenteret eller løpe til du har blodsmak i munnen for å høste fordeler av å være i bevegelse. Får du inn en halvtimes aktivitet hver dag, kommer det med store gevinster. 

Du forebygger livsstilssykdommer

Hjertet vårt er som kjent en muskel, og selv om det pumper jevnt og trutt døgnet gjennom, har det godt av litt variasjon. Hver gang du kjenner at hjertepumpa jobber litt ekstra og du blir andpusten, er det som å gi hjertet en high five. Ved å ta trappene eller løpe om kapp med barna eller samboeren til butikken, bidrar du også til å redusere sjansen for livsstilssykdommer som diabetes 2, hjerte- og karsykdommer og høyt kolesterol eller blodtrykk. Dette er tross alt en ganske liten innsats for å kunne legge inn gode aksjer i egen helse.

Ønsker du tips for å etablere en treningsrutine, kan du lese vår artikkel Slik kommer du i gang med treningen.

Du kommer i bedre humør

Så fort kroppen kommer i sving og får bevege på seg, begynner endorfinene og dopaminet å bruse i blodet. Disse gladhormonene gjør mye godt for oss, og en av fordelene med dem er at vi kommer i bedre humør. Når vi føler oss glade og pigge, blir alt annet vi møter på vår vei også mer overkommelig. Kanskje får du såpass sprett i steget at du gir den alltid misfornøyde kollegaen din et hyggelig kompliment eller kjøper med ekstra god kaffe til et møte? 

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!

Du sover bedre

På en dag hvor vi er i aktivitet bruker vi naturligvis mer energi enn på en mer stillesittende dag. Du kan sikkert kjenne igjen den gode følelsen i kroppen etter at du har vært i bevegelse, og hvor fristende det kan være å legge seg på sofaen etter en luftetur i skogen, for eksempel. Beholder du den følelsen til leggetid, kan det være lettere å sovne godt. Har kroppen fått ta seg ordentlig ut, er sjansen større for at du sover “tyngre” og bedre gjennom natten.  

Her går det an å prøve ut forskjellige tidspunkt å legge inn dagens aktivitet på, hva som fungerer best for deg er det bare du som vet. 

Dersom du ofte kjenner deg trøtt, kan du kanskje finne hjelp i å lese 5 grunner til at du alltid er trøtt.

Du kan leve lenger

Ifølge Folkehelseinstituttet vil fysisk aktivitet som en god vane livet gjennom kunne gi deg flere leveår. Av alle fordelene med daglig fysisk aktivitet, veier akkurat denne ganske tungt på vektskåla. Her er det med andre ord bare å klappe deg selv på skuldra når du får rørt litt på kroppen. Og fortvil ikke: selv om vi snakker om daglig fysisk aktivitet, går det helt fint om det enkelte dager bare ikke er mulig å klokke inn de 30 minuttene. 

Du kan slå flere fluer i samme smekk

Med fysisk aktivitet mener vi alt fra å gå en tur, hoppe på trampolina med barna, ta en yogaøkt på stua mens middagen er i ovnen, eller sykle til butikken. Vi nordmenn er jevnt over ivrige turgåere, og inviterer du en venn med på en kveldstur, får du både en dose frisk luft, du får fylt aktivitetskvota og samtidig sosialt påfyll. Dette er multitasking av den gode sorten!

Les også: Derfor er god helse og livsstil viktig