Derfor er det viktig å trene fleksibilitet

tøye-for-fleksibilitet

Vi er mange som husker fra barneskolen hvor imponerte vi ble da noen i klassen kunne gå ned i spagaten. Og joda, hvis målet ditt er å komme ned i spagaten, er fleksibilitetstrening et godt sted å starte. Heldigvis trenger du ikke å ta det så langt for å nyte godt av litt fleksibilitetstrening. 

Hva menes med å trene fleksibilitet?

Kort forklart handler fleksibilitet om hvor fritt leddene i kroppen din kan bevege seg, og om du kan fullføre en hel bevegelsesbane. Hvor bevegelig du er vil variere fra et sted i kroppen til et annet. Kanskje stopper stramheten i skulderen din deg fra å spille tennis, mens du har stor fleksibilitet i hoftene dine? Hvis du opplever at deler av kroppen kjennes stramme, altså at musklene kjennes korte og at du ikke kan bevege deg slik du ønsker, kan fleksibilitetstrening være en måte å føle seg mer lett og ledig på. 

Målet er å kunne bevege kroppen så fritt, fleksibelt og smertefritt som mulig. For å få til dette, må vi utsette kroppen for litt tøy og bøy. Disse øvelsene kan gjøres statiske, ved å holde en posisjon i minimum 30 sekunder og opp til flere minutter, eller du kan trene fleksibilitet med dynamiske øvelser, som knebøy, hoftesirkler eller utfall. 

Lettere å forbedre teknikken din 

Med bedre fleksibilitet blir det lettere å gjøre alle slags øvelser teknisk riktig, rett og slett fordi du har tilstrekkelig bevegelighet i de involverte leddene. Økt fleksibilitet kan gi en opplevelse av bedre kroppskontroll. Dette er en stor fordel dersom du ønsker å forbedre teknikken din, uansett hvilken idrett du driver med. Bedre og mer effektiv teknikk gjør ofte at du holder ut lenger og presterer bedre, en fantastisk følelse enten du deltar i konkurranser, konkurrerer med en venn eller synes det er spennende å måle din egen utvikling. Om du svømmer, løper, trener styrke eller fekting, vil du nyte godt av en mer fleksibel kropp.  

Slik kommer du i gang med treningen

Vi gir deg noen tips til hvordan du kan etablere en god treningsrutine du kan bli værende i!

Unngå stivhet, smerter og belastningsskader 

Fraværet av fleksibilitet gir seg gjerne utslag i en følelse av at kroppen er stiv og støl. En stiv kropp bærer ofte på flere spenninger, noe som gjør at man kan kjenne seg øm og skjør. Dersom du kan øve opp fleksibiliteten din, blir det lettere for musklene å slappe av. Dette er ekstra viktig dersom du har en jobb som gjør at du sitter mye i løpet av dagen. Sliter du med vondt i ryggen, får du her 7 øvelser som forebygger kontorrygg.

En fleksibel kropp gjør det lettere å unngå belastningsskader fra treningen du driver med. God teknikk, som nevnt over, er viktig, og henger sammen med økt fleksibilitet. Det er også logisk at du lettere unngår belastningsskader når kroppen er mer fleksibel: Du kan bevege deg i hele bevegelsesbaner, og med bedre kontroll på bevegelsene dine er det også lettere å gjøre dem riktig. 

Les mer: Slik etablerer du nye vaner som varer

Liten innsats, stor gevinst

Du trenger ikke sette av hele kvelden for å få trent fleksibilitet. Noen minutter daglig vil gjøre underverker for den generelle helsa di og mest sannsynlig gjøre at du føler deg bedre. Synes du det er vanskelig å få inn tøying som en del av treningsregimet eller hverdagen din, kan det være en god idé å gå på en yogatime, enten digital eller på et senter. I yoga blir du guidet gjennom ulike posisjoner som naturlig vil øke fleksibiliteten din. 

Les mer: 5 grunner til å begynne med yoga

Dersom du fortsatt drømmer om å gå ned i den berømte spagaten, krever det litt mer innsats. Oppskriften er for så vidt enkel: Tøy, tøy og tøy, og du vil merke at du blir mer og mer fleksibel. Husk bare å varme opp litt før du setter i gang, og ikke strekk deg så langt at det er direkte smertefullt. link