Derfor er god helse og livsstil viktig

barebra-derfor-er-god-helse-og-livsstil-viktig

Vi vet at det finnes mange fordeler med god helse: vi forebygger sykdom, sover bedre, og med færre plager og lite smerte bekymrer vi oss også mindre for alt som er eller kan være galt med oss.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hva god helse og livsstil innebærer, og hvorfor det er viktig for akkurat deg, i din hverdag.

Hvordan defineres god helse?

Peter F. Hjorth, norsk professor i medisin, definerte helse på følgende måte: «God helse har den som har evne og kapasitet til å mestre og tilpasse seg livets uunngåelige vanskeligheter og hverdagens krav.»

Det betyr at god helse vil se svært ulikt ut fra person til person. Blant annet avhenger dette av hvordan akkurat hverdagen din ser ut og hvilke utfordringer den byr på. Er du en ung og har en aktiv livsstil vil du sannsynligvis ønske god utholdenhet og en viss muskelkraft for å fungere godt i den hverdagen du har valgt. En pensjonist har antagelig en hverdag med helt andre krav til god helse.

Utfordringene som dukker opp i hverdagen er heller ikke bare av fysisk art. Gjennom et langt liv vil både vanskelige situasjoner, store endringer og kriser dukke opp, og da vil evne og kapasitet til problemløsning også handle om sosialt nettverk, tilgang på ulike ressurser og mental helse. Hva som er god helse vil med andre ord være i endring gjennom hele livet. 

Hva er sunn helse og livsstil?

Les om begrepee og enkle tips til hvordan du kan få sunnere livsstil og bedre helse!

Psykisk helse og livskvalitet

I samtalen om god helse er det fort gjort å henge seg opp i kvantitet: Tall for hvilket kaloriinntak som er anbefalt, tall på hvor mange timer du bør være aktiv i uka, tall på hvor mange flere år du kan leve ved å ta det og det valget. Det finnes uendelig med faktorer vi kan se på og bruke for å evaluere helse, men Hjorths definisjon nevner verken antall kilo eller skritt per dag. Hva om vi heller flytter fokuset til kvaliteten?

Begrepet livskvalitet henger sammen med helse og livsstil, men rommer også noe mer. Folkehelseinstituttet sier at høy livskvalitet har sammenheng både med bedre fysisk helse og færre psykiske plager og lidelser. Hva om vi heller spør oss hva som er viktig for at vi har det bra, gleder oss til å komme i gang med dagen, mestrer det livet vi lever, at vi smiler og kjenner på tilhørighet og trygghet?

Vi vet at hodet og psyken henger sammen med kroppen og vår somatiske helse. Et velfungerende hode og en god mental helse spiller viktige roller i en god hverdag. Heller enn å fokusere på å leve så lenge som mulig, kan det være en god idé å legge til rette for at du skal være frisk og energisk i de årene du lever, at du kan gjøre det du vil og ha med deg mest mulig overskudd og energi på veien. 

Les også: 9 tips for en sunnere livsstil

Oppsummering

God helse og livsstil er viktig fordi det lar oss fungere godt i hverdagen. I en hverdag hvor du mestrer de utfordringene du møter på, eller i alle fall kan brette opp ermene og finne en løsning, vil du ha det bedre. Når du har det bedre med deg selv og slipper å bruke energien på smerte og uro, kan du også være mer tilstede for de du bryr deg mest om.

Det kan bli overveldende å tenke på store tema som livskvalitet, helse og livsstil. Ofte lønner det seg å begynne i det små: Påfyll av riktig energi legger et godt grunnlag for å gjennomføre en helt vanlig hverdag med glans. Bare Bra granola er utviklet for både å smake godt og gjøre godt, og har bare bra råvarer. Både musli, granola og grøten fra Bare Bra kan tilberedes på flere ulike måter. 

Trenger du en frokostoppskrift som virkelig kicker i gang uka, kan du for eksempel sjekke ut vår populære havregrøt med nøttesmør, bær og granola.

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!