Slik får du en mer effektiv og balansert hverdag

effektiv-og-variert-hverdag

Hverdagen kan være hektisk med alt som skal gjøres og fikses, og om du har følt deg litt som en hodeløs høne der du løper rundt for å rekke alt, er du ikke alene. Heldigvis går det an å gjøre noen enkle grep for å få en mer effektiv og balansert hverdag.

To-do liste og stryk halvparten

Når vi forsvinner inn i vaner, rutiner og to do-lister, kan det være vanskelig på samme tid å kjenne etter hva som er viktig for oss. Alt vi driver med er jo viktig, er det ikke? Når summen av oppgavene på lista di overstiger antall våkne timer i døgnet, sier det seg selv at noe må gjøres. 

Ofte hjelper det å gå gjennom listen din og prioritere hver oppgave. Hvilke oppgaver er det du må gjøre? Hva blir konsekvensen av å utsette den? Hva skjer dersom du bare stryker den? Kan du delegere noen oppgaver til andre? Velge en lettvint middag en dag, slå sammen å treffe venner og å trene ved å invitere til en styrkeøkt utendørs? Her finnes det mange gode løsninger, og kanskje vil du oppdage at uka di blir minst like fin dersom du stryker en del fra lista?  

Les også: Stress i hverdagen? Slik takler du stresset

Tør å prioritere deg selv

Det har blitt en klisjé, det å oppfordre folk til å ta vare på seg selv slik at de bedre kan hjelpe andre. De sier det på fly også: Ta på din egen surstoffmaske før du hjelper andre. Å prioritere seg selv betyr ikke at man skal snu ryggen til andre. Ved å gi deg selv mest mulig av det du trenger, vil du ha mer overskudd til å være til stede for andre. 

De fleste av oss kan kjenne igjen at vi blir en bedre versjon av oss selv når batteriene er godt ladet idet vi går inn i dagen. Hvordan du best lader dine batterier, er det bare du som vet. Og er du ikke helt sikker på hva du skal gjøre for å finne overskudd, kan vi by på noen tips i artikkelen Slik får du mer energi og overskudd i hverdagen

Gi litt mer blaffen

Enten du er med i perfeksjonist-klubben eller ikke, kan det hende hverdagen blir litt lettere om du senker kravene til deg selv et par hakk? I en verden der prestasjon står sentralt og verdsettes høyt, kan det være vanskelig å stole på at noe er “godt nok”. 

Er det så farlig om huset eller leiligheten ikke skinner og lukter grønnsåpe til en hver tid? Går det an å ta en kjapp runde med støvsugeren heller enn å rundvaske før du får besøk? Hvis vi oftere kan si til oss selv at det vi gjør er godt nok, at det holder, vil vi frigjøre en del tid som kan brukes til andre, mer lystbetonte aktiviteter. Kanskje kan jobben få være prestasjonsarena, og så kan du senke kravene noen hakk på privaten? Ved at du slipper å prestere på alle livets arenaer, vil det bli lettere å senke skuldrene. 

5 grunner til at du alltid er trøtt

Uavhengig av hvor mange timer du faktisk sover i løpet av natten, kan det være flere grunner til at du føler deg trøtt. Les om hvorfor her

Test ut mindfulness i hverdagen

Små lommer med økt oppmerksomhet på øyeblikket du er i, kan ha stor effekt på resten av dagen din. Ved å være mer tydelig til stede i akkurat det du opplever her og nå, kan du i større grad sette pris på både små og store gleder. Hverdagen kommer heldigvis med mye positivt, enten det er en kollega som kommer med en kaffekopp til deg, en hyggelig prat med naboen på vei hjem fra jobb eller en sms fra en venn du ikke har hørt fra på en stund. 

Kanskje kan mindfulness også bli et verktøy for å hjelpe deg med å sortere hva som er viktig og ikke? Du kan lese mer om mindfulness i hverdagen i denne artikkelen.

Spis god, sunn mat

Dette rådet har du helt sikkert hørt før, og det er en grunn til at det går igjen på de fleste lister med gode råd. Grunnen er enkel: Maten vi spiser gir næring til kroppen vår, og for å fungere best mulig, må vi få i oss riktige næringsstoffer. Med et hode og en kropp som fungerer optimalt, er det lettere for deg å ta gode valg for deg selv, og du orker mer. 

Les også: Sunt kosthold: Dette bør du spise i løpet av dagen.

Trenger du tips til gode, sunne oppskrifter, kan du ta en titt i vårt rikholdige oppskriftsarkiv.