Slik spiser du fem om dagen

fem-om-dagen

Vi vet alle at vi bør få i oss fem doser med frukt og grønt om dagen. Er du mye på farta eller har hektiske dager, kan det være vanskelig å huske på å ta et eple eller knaske på en gulrot. Heldigvis skal det bare noen enkle grep til for å sikre at du får i deg det du skal i løpet av dagen. 

Få inn mest mulig frukt og grønt i frokosten

Uansett hva slags mål du jobber mot, er det lettere å ta gode valg gjennom dagen når du har startet på riktig måte. Begynner du dagen med en gul smoothie bowl med mango, har du allerede et par av dagens fem doser med frukt og grønt i boks. Du kan også legge noen skiver agurk, tomat eller reddiker på brødskiva, strø blåbær eller bringebær over havregrøten eller yoghurten, eller legge noen salatblader under osten. Alle monner drar, og så smaker det jo også utrolig godt! 

Les også: Derfor er det viktig med et variert kosthold

Lag matpakken selv 

Når du lager matpakken eller lunsjen din selv, har du full kontroll på hva du får i deg. Det betyr også at du kan bombardere matboksen med gulrotstaver, reddiker og de grønnsakene du liker best, eller hvorfor ikke lage en god salat til lunsj? Frister det ikke med salat så kan du jo passe på å få med deg en frukt du kan spise som dessert.

5 sunne, enkle tips til lunsj og matpakker

I denne artikkelen gir vi deg tips til fem sunne, enkle lunsjer og matpakker som egner seg like godt på farten som hjemme ved kjøkkenbordet.

Fruktdessert til alle måltider

Uansett hva måltidet består av, er det digg å avslutte med noe søtt. Og dessert trenger ikke være kaker og iskrem, det kan også være noe så enkelt som en banan eller noen eplebåter. Frukt smaker dessuten veldig godt sammen med en kopp kaffe eller te. 

Har du lyst til å gjøre litt mer ut av fruktdesserten, kan du for eksempel servere en liten fruktsalat med vaniljekesam, eller en god yoghurt til. Et annet alternativ er frozen yoghurt i biter eller en peanøtt- og banansmoothie i glass. Det er ingenting i veien for å servere fruktdessert til alle dagens måltider. Passer du på å få med noen grønnsaker i middagen da, er det ingen sak å spise fem om dagen. 

Enkle, gode mellommåltider 

Vi kjenner oss vel alle igjen i at den siste timen før middag kan kjennes litt lang, og fristelsen til å finne en ventesjokolade eller en ventebolle kan bli stor. Det er ingenting feil med en ventebolle, og noen dager er det det eneste som duger. Samtidig er middagsprep eller veien hjem fra matbutikken en perfekt anledning til å fylle på med litt frukt eller grønt. Et eple, en gulrot eller noen miniargurker passer supert å spise på farten, og vipps, så kan du krysse av enda en av dagens fem.

Les mer: Hvordan sette sammen et sunt måltid?

Ha frukt og grønt tilgjengelig

Pass på at du har frukt og grønnsaker tilgjengelig. Du kan sette frem skåler med dekorative og velsmakende appelsiner, pærer og bananer på kjøkkenbordet, og hvorfor ikke ha et eple liggende på kontorpulten, i veska og i bilen? Det vi ser med det blotte øye er det lettere å gripe etter, og ved å sørge for at du har frukt og grønt innen rekkevidde, vil du mest sannsynlig også spise mer av det.