Derfor er det viktig med et variert kosthold

november 4, 2021

barebra-derfor-er-det-viktig-med-et-variert-kosthold

Kostholdstrendene kan variere etter hva som er mest populært i Hollywood, og gir ikke alltid den beste pekepinnen på hva som egentlig er best for kroppen. Det rådet som har gått igjen fra ernæringseksperter gjennom mange år er at det er viktig å sørge for et sunt, variert kosthold. Det høres jo ganske logisk ut, men hvorfor er de så opptatt av variasjonen? I denne artikkelen forklarer vi hvorfor det er viktig med et sunt, variert kosthold. 

 

Slik sørger du for nok variasjon i kostholdet

De nasjonale kostrådene gir tydelige retningslinjer for hvordan et sunt, variert kosthold bør se ut. I korte trekk sier de at vi bør spise fisk tre ganger i uka, grove kornprodukter et par ganger om dagen, fem om dagen (av frukt og grønt), samt tre porsjoner melk og meieriprodukter om dagen. Å se på kostholdet ditt i løpet av en uke vil antagelig gi en godt bilde av hvor stor variasjon du vanligvis har. Ser du at du ikke helt dekker det kostholdsrådene anbefaler, kan du jo vurdere å slenge inn et eple eller ei grov brødskive ekstra nå og da. 

 

barebra-cta-hvor-ofte-bor-jeg-spise

 

Riktige næringsstoffer med variert kosthold 

Ordet kosthold betyr rett og slett inntaket av mat over en viss tidsperiode. Med variert kosthold mener vi et kosthold som dekker alle næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt. Variasjonen handler altså om det helhetlige kostholdet ditt, ikke en inspeksjon og analyse av hvert enkelt måltid. 

Hver matvare vi spiser bidrar med sine næringsstoffer. Samme hvor glad du er i havregrøt til frokost og pasta bolognese til middag, vil ikke kroppen din få i seg alt den trenger dersom de to rettene er det eneste du spiser gjennom en hel uke. Vi foreslår med andre ord ikke at du må ha en enormt utvalg av matretter på bordet i løpet av en uke, men at summen av næringsstoffene du får i deg er tilstrekkelig for kroppen din. 

Les også: Hvor mye protein bør du spise?

 

Hold på favorittfrokosten din

Å spise variert betyr ikke at du må spise ulik frokost hver dag uka gjennom. Dersom havregrøt eller knekkebrød er den beste måten å starte dagen på for deg, skal vi ikke ta fra deg det. Det viktigste med variasjon i kosten er å sikre at du til sammen, gjennom eksempelvis en uke, får i deg de næringsstoffene du trenger for å fungere og ha det best mulig. Dersom du vil prøve ut noe annet enn den faste frokosten, er du velkommen til å dykke ned i vårt arkiv av sunne, velsmakende frokostoppskrifter

En annerledes og utrolig digg start på dagen får du ved å servere wrap med peanøttsmør, banan, bær og müsli til frokost. Vi vet at den kan lokke frem smilet hos selv de trøtteste morgentryner.

 

Variert trenger ikke være perfekt 

Som med alt annet kostholdsrelatert, er vi opptatt av at målet ikke er å være plettfri og følge strenge regler. Det viktigste er å vite hvorfor det er viktig å variere kostholdet, og så gjelder det å gjøre det beste du kan. Synes du det er vanskelig å sørge for et sunt og variert kosthold i hverdagen så vit at du absolutt ikke er alene om det. I artikkelen vår 5 kostholdstips for en hektisk hverdag finner du gode råd.