5 kostholdstips for en hektisk hverdag

kostholdstips-for-en-hektisk-hverdag

I en hektisk hverdag er det ikke alltid man får prioritert å ta vare på egen kropp og helse i den grad man helst ønsker. Mange kan slite med dårlig samvittighet for å ikke strekke til og kan føle seg fanget i tidsklemma. Da kan det være lurt å senke forventningene til seg selv litt og heller gjøre noen små grep, fremfor å gape over for mye. Her har du noen tips som vi håper kan hjelpe deg litt i hverdagen.    

1. Lag en matplan

Når blodsukkeret er lavt og sulten melder seg er det lett å ta usunne valg i en travel hverdag. Ved å lage en matplan slipper du å ty til usunne nødløsninger. Sett av en dag i uka, gjerne søndager, hvor du lager en plan hva som skal spises den kommende uka. Dette kan faktisk bli en veldig hyggelig familieaktivitet, hvor også eventuelle barn kan få være med på å gi innspill. Lag en handleliste og kjøp inn alt dere trenger for den neste uken, da sparer du både tid og sannsynligvis også penger brukt på impulskjøp.  

Les også: Sjekkliste: slik spiser du for god helse og sunn livsstil  

2. Lag ferdig middag på forhånd

Om du følger det første rådet om å ha planen klar og ingrediensene i hus, er du allerede godt på vei til å få middagen ferdig i rimelig tid etter skole/jobb. Likevel trenger man noen ganger at det går ekstra raskt. Hva med å lage en dobbel porsjon og servere rester dagen etter? Eller enda bedre: lag din egen hel-/halvfabrikata! Mange retter kan lages ferdig og varmes raskt i kjele, som for eksempel suppe og gryteretter.  

3. Sunne mellommåltider på farten

For å redusere sjansen for å hive innpå med usunn snacks før middag, eller overspising når middagen først kommer på bordet, bør du sørge for å ha et sunt mellommåltid tilgjengelig. Da holder du også energinivået og blodsukkernivået stabilt gjennom dagen. Et mellommåltid kan være så mangt, men noen gode alternativer kan være en frukt, grønnsak, bær, en mager yoghurt med lavt sukkerinnhold eller et knekkebrød med magert pålegg.  

4. Fysisk aktivitet gir ny energi

I en hektisk hverdag er det lett å velge bort trening og fysisk aktivitet, fordi man gjerne er sliten når man først har litt tid til overs. Det er lett å tenke at man da ønsker å spare på den lille energien man har igjen etter en travel dag, og det er lett å glemme at trening faktisk gir påfyll av energi. Om det så er å gå seg en tur, så er alt bedre enn ingenting. Litt bevegelse klarner hjernen og er godt både for fysisk og mental helse. Når angret du vel sist på at du prioriterte en tur? 

5. Lag sunnere snacks

Man skal ikke slutte å kose seg selv om man ønsker et sunnere kosthold, for da vil nok motivasjonen visne bort nokså raskt. Det finnes utallige varianter av sunn snacks du kan erstatte søtsakene med og som du kan nyte med god samvittighet.

La deg inspirere av våre enkle, men sunne snacksoppskrifter under.

Wrap-med-peanottsmor-banan-og-granola

Frokostwraps med peanøttsmør, banan og müsli

Visste du at peanøtt er en liten helsebombe? Den er proppfull av protein, fiber, sunne fettsyrer, vitamin E og B. Så du kan med god samvittighet smøre frokostwrapsen din med peanøttsmør!

No-bake-bars-med-granola-og-mork-sjokolade

No-bake bars med granola

Dette er et fornuftig snacksvalg eller et smart lite mellommåltid til både store og små. Velg kosemat og snacks som fyller kroppen din med energi og tiltakslyst!

No-bake-energy-balls-med-granola

No-bake energy balls

Disse energikulene lager du på 5-10 minutter og inneholder kun 4 ingredienser. Perfekt som påfyll når du jobber, som tursnacks, mellommåltid eller påfyll før eller etter trening. 

Overnight-granola-1

Yoghurt parfait

Frokost, lunsj eller kveldskos? Granola servert med gresk yoghurt og bær får deg til å lukke øynene og drømme deg bort til en deilig sommerbris.   

Yoghurt-parfait

Yoghurt parfait

Frokost, lunsj eller kveldskos? Granola servert med gresk yoghurt og bær får deg til å lukke øynene og drømme deg bort til en deilig sommerbris.