Sjekkliste: slik spiser du for god helse og sunn livsstil

sjekkliste-slik-spiser-du-for-god-helse-og-sunn-livsstil

Hvordan du spiser i dag er gjerne blitt påvirket av det livet du har levd og hva som har vært tilgjengelig og vanlig i ditt liv opp gjennom årene. Ønsker du å gjøre en endring/forbedring av helsen og kostholdet ditt, kan du gjerne ta en gjennomgang av listen nedenfor. Dette er ingen fasit for hvordan du skal gå frem, men forhåpentligvis kan du bli inspirert og ta tak i et punkt eller to allerede nå. Alt hjelper, selv de små, små stegene!

 1. Har du lyst til å endre kostholdet ditt og er du faktisk motivert til å gjøre endringer i praksis? Hva skal eventuelt til for å gi deg motivasjonen, fremfor «jeg burde jo…»
 2. Hva kunne du med fordel spise mer av? Frukt, grønt, bær, fisk, fullkorn?
 3. Hva kunne du med fordel spise mindre av, og er villig til å faktisk redusere på? Det trenger ikke være snakk om å kutte helt ut, det kan være å bare spise litt mindre, eller velge en litt mer fornuftig variant av noe. F.eks. er du veldig glad i salami på brødskiven – gå over til en variant merket med Nøkkelhullet, eller spis to salamiskiver i stedet for tre. Eller om du er glad i granola og müsli, velg en med masse fiber og uten tilsatt sukker.
 4. Sett gjerne opp en «prioriteringsliste»
  a. Hva er du mest motivert for å endre?
  b. Hva er realistisk å få til i din hverdag?
 5. Velg ut 1-2 ting å jobbe med om gangen – å skape varig endring handler ofte om å ikke endre for mye på en gang. For eksempel; dersom målet ditt er å spise mer frukt og grønt, og du spiser 2 av 5 om dagen nå, kan første mål være å øke til 3, eventuelt at du skal ha noe farger til alle måltider. En ring paprika på brødskiven, noen bær til frokostgranolaen, litt grønt til middag – og gradvis øke.
 6. Være tålmodig: endring kan ta tid! Ikke sammenlign deg med andre!
 7. Små grep kan utgjøre mye dersom du holder dem over tid!
 8. Husk; det kostholdet du har i dag har du kanskje hatt i mange år – å endre det kan også kreve noe tid, men vil du, så KAN du! 

Ønsker du flere tips fra oss?