Energirik mat – disse matvarene gir deg energi

Det er mange gleder med mat, både som en arena for å samle familie og venner, for å eksperimentere med nye råvarer og oppskrifter, og ikke minst smaken og hyggen ved å spise et velsmakende måltid. Av og til kan vi nesten glemme at maten er noe vi trenger for å fungere optimalt i hverdagen. Er du trøtt og sliten, eller skal inn i en periode der du vet du vil trenger ekstra energi, kan du få en ekstra dytt i riktig retning ved å tilpasse maten og kostholdet ditt. Det er noe oppløftende med å vite at hverdagen kan bli lettere å håndtere hvis vi velger riktig mat, så i denne artikkelen lister vi opp noen matvarer som gir deg energi.

Tre næringsgrupper gir energi

Fett, karbohydrater og proteiner gir alle energi til kroppen din. Det er viktig å merke seg at det kommer an på kvaliteten på matvaren du spiser hvor mye energi kroppen din tar opp fra den. Skal fett, karbohydrater og proteiner bli omsatt til energi, trenger vi vitaminer, mineraler og sporstoffer. Vi kan med andre ord ikke nyttegjøre oss av energien fra en pose potetgull på samme måte som en boks makrell i tomat, selv om begge inneholder fett.

Slik får du mer energi og overskudd i hverdagen

Kjenner du at du gjerne skulle hatt litt mer energi og overskudd? 

Matvarer som gir energi

Det finnes mange matvarer som gir kroppen energi. Her vil vi liste opp noen av dem, og komme med forslag til hvordan du kan inkludere dem i kostholdet ditt.

Energirike frokostforslag

Det er fint å starte dagen med karbohydrater som frokostblandinger med høy andel fullkorn og fullkornsbasert granola og müsli uten tilsatt sukker. Granola kan være en god kilde til protein, faktisk gir 100 gram granola omtrent 11 gram protein! Kombiner gjerne med frukt og grønt, som i denne blåbærgrøten med nøttesmør og granola eller en god peanøtt- og banansmoothie. Nøtter gir umettet fett, som både er godt for kroppen og som gir energi vi har trenger for å sparke i gang dagen. 

Du finner flere gode frokosttips i artikkelen proteinrike frokostforslag.

Lunsj som gir energi

Kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter og belgfrukter er alle gode proteinkilder som passer fint i en lunsj- eller middagsrett. Vi anbefaler rene proteinkilder som kyllingfilet og fisk i hverdagen, da rene kjøttprodukter gir mer protein, mindre mettet fett og som regel mer næringsstoffer. Dersom du ikke spiser kjøtt, eller ønsker å ha kjøttfrie alternativer, er vegetariske proteinkilder som soya, kikerter og linser supre valg. De gir deg både protein, kostfiber, jern, folat og karbohydrater.

En salat er kanskje det enkleste lunsjalternativet, da mikser du bare det du har tilgjengelig av råvarer. Får du med noen gode proteinkilder som kjøtt, karbohydrater som kikerter eller linser, og det du har av grønnsaker, begynner det å ligne noe. Slenger du med en neve nøtter, har du også en god fettkilde på plass, og du har en salat som både metter og gir energi. En kjøleskapsgrøt med nøttesmør og blåbær er også et fint lunsjalternativ, og kan lages kvelden i forveien. Har du den stående i kjøleskapet på jobben, vet du at du har en sunn, velsmakende og energirik lunsj klar til når du måtte trenge det.

Flere grunner til at du mangler energi

Dersom du fyller på med energirik mat, men fortsatt føler deg slapp og trøtt, kan det være flere grunner til det. Sjekk gjerne ut vår artikkel 5 grunner til at du alltid er trøtt, kanskje finner du noen svar der. En vanlig grunn til at man blir trøtt og mister farten utover dagen, kan være at du rett og slett ikke spiser ofte nok. Les mer om dette i teksten Hvor ofte bør jeg spise?

Her kan du bare prøve deg frem for å finne det som fungerer best for deg.

Les også: Trenger du energiboost? Her er noen enkle grep