Slik får du en god studiestart

august 3, 2022

Studiestart innebærer fullpakket program og mange nye inntrykk. Spesielt dersom du er førsteårsstudent eller har byttet skole eller studieretning, kan de første dagene være litt overveldende. Mest av alt er det spennende og gøy, og i denne artikkelen gir vi deg noen tips til hvordan du kan legge til rette for en super studiestart.

 

Søvnkvalitet

Joda, det er forståelig at det er litt kjedelig å tenke på søvn når studieåret kicker igang og alt er nytt. Dersom du skal delta på fadderuke med tett program og lange netter, er du kanskje redd for å gå glipp av alt det morsomme som skjer fordi du skal hjem og sove. Det er selvfølgelig ikke det vi foreslår her, tvert imot. 

Blir det knapt med søvn om nettene, kan du alltids sove en time på ettermiddagen, eller snike inn en liten blund når timeplanen tillater det. Det er viktig å ha det gøy og bli kjent med de du skal studere med, og samtidig kan det ikke være fadderuke gjennom hele året. Du kan gjerne gi deg selv noen uker til å skeie skikkelig ut, og så henter du deg inn igjen og finner det riktige sporet. Både kroppen og hodet trenger hvile, og lite slår en god natts søvn som grunnlag for en god dag. 

Les mer: 5 grunner til at du alltid er trøtt

 

Godt og variert kosthold

Vi trenger næringsrik mat som gir oss energi og overskudd til å håndtere det hverdagen byr på. Pensumlista kan se endeløs og overveldende ut, men hvis du sørger for at hjernen får masse god næring, har du et godt utgangspunkt for å holde ut lange forelesninger og timer på lesesalen. En god frokost gir deg et bra utgangspunkt for en ny dag med læring og morsomme opplevelser, så selv om første forelesning starter tidlig om morgenen, er det lurt å prioritere frokost. Hvorfor ikke bruke fem minutter om kvelden på å gjøre klar en kjøleskapsgrøt? Det er kjempeenkelt, smaker godt, og du vil garantert sende oss takknemlige tanker når du skrur lokket av boksen og finner en porsjon deilig grøt der. 

En matpakke er alltid smart å ha med i sekken, og det samme gjelder digg og næringsrik snacks. Du kan enkelt lage snacks selv, vår oppskrift på no-bake bars med granola og mørk sjokolade en en skikkelig hit, eller du kan prøve denne oppskriften på energikuler? Har du en boks med disse med på lesesalen, blir du fort populær!

 

 

Etabler gode vaner

Et av de beste rådene for en fin studietid, er å etablere gode vaner. Hva som er gode vaner for deg er det bare du som vet. Den store fordelen med gode vaner er at de lar deg utnytte tiden og tilpasse dagene dine slik at du har overskudd til å møte studiedagene på en god måte. Vi vet at søvn, kosthold og aktivitet er viktige komponenter for at kroppen og hodet skal fungere optimalt. Er du glad i å trene, kan du jo invitere en ny venn til å trene sammen?

Les mer: Slik etablerer du nye vaner som varer

 

Ta hensyn til deg selv

Det kan være andre ting enn de vi allerede har nevnt som også er helt avgjørende for at du har det bra. Trenger du tid til å meditere, gå på café, lese en fantasyroman eller besøke bestemor for å føle deg som deg selv? Da kan det å legge inn et fast besøk hos bestemor annenhver søndag være den beste og viktigste vanen for din trivsel. På denne måten kan du bygge uka di etter hva som er ideelt for deg.