Slik holder du deg mett

De fleste av oss liker ikke følelsen av å være stappmett, og det er heller ikke behagelig å gå rundt med en gnagende sultfølelse i magen. Å finne en balanse der man er behagelig mett, og holder seg mett en stund, kan kreve litt utprøving, nettopp fordi det er ulikt fra kropp til kropp hva vi trenger. I denne artikkelen gir vi deg noen tips til hvordan du kan gå frem for å holde deg mett lenger. 

Nok mengde av mat

Å kjenne på en behagelig metthetsfølelse kan kanskje sammenlignes med en balansert, tilfredsstillende følelse i kroppen. Når du er god og mett, men fremdeles kjenner deg lett og energisk i kroppen, er det lettere å kjenne på overskudd, og du kan rette energien og flytte fokuset dit det trengs. 

Kroppen trenger næring for å fungere optimalt, og trikset for å holde deg mett lenge er å spise nok mat, og mat som holder deg mett lenge. Langsomme karbohydrater, proteiner og sunt fett er smarte valg her, og litt senere i artikkelen kommer tips til matvarer som hjelper deg å holde deg god og mett en stund. 

Les mer: Slik får du mer overskudd og energi i hverdagen

Mellommåltider som metter 

Kroppen trenger jevnlig påfyll av mat og drikke for at vi skal kunne prestere gjennom hele dagen. En måte å unngå de store blodsukkerfallene på, er å sørge for at det ikke går for lenge mellom hver gang du spiser. Du regulerer selv hvor store mellommåltidene skal være, og kan tilpasse det til dagsform og hvordan kalenderen ser ut. Er du usikker på hvor mye du skal spise, er en god rettesnor å se an hvor lang tid det er til neste måltid.

Hvorfor ikke lage våre no-bake energy balls med granola? De er enkle og raske å lage, og kan oppbevares i en liten boks på kontorpulten eller i kjøleskapet. Perfekte som mellommåltid! Med sunt fett fra peanøttsmør, proteiner fra granola og kalium og kostfiber fra dadlene, er disse en innertier både for å holde energien oppe, og ikke minst fordi de smaker kjempegodt! 

Hvor ofte bør jeg spise

Lurer på du på hvor ofte du bør spise i løpet av en dag? Vi gir deg svaret!

Velg sunn mat som metter

Å spise seg mett og å spise seg mett er ikke det samme. Mat som inneholder nok protein, fyller magesekken, og som fordøyes sakte, metter gjerne best. Her har vi listet opp noen matvarer som med fordel kan inngå i kostholdet ditt hvis du er opptatt av å få en god og varig metthetsfølelse. 

Grovt grovbrød

  • Velg et ordentlig grovt grovbrød, for eksempel laget på rug. Noen skiver grovbrød byr blant annet på langsomme karbohydrater, proteiner og kostfiber, en kombinasjon som gir deg den gode, varige metthetsfølelsen.

Egg for proteiner

  • Egg inneholder masse proteiner og sunt fett, og kan med fordel inkluderes i et sunt kosthold. Som en bonus utover at egg gir en god metthetsfølelse, inneholder det også viktige B-vitaminer, vitamin A, D og E, pluss jern og fosfor. 

Kylling og laks

  • Kylling og laks er gode valg dersom du skal ha kjøtt eller fisk. Kyllingkjøttet er magert og fullt av proteiner, mens laksen byr på en god dose proteiner og ikke minst massevis av sunne omega 3-fettsyrer. 

Avokado og mandler

  • Avokado og mandler er eksempler på matvarer med godt, sunt fett. Mandlene kan du strø over havregrøten eller granolaen til frokost, eller du kan spise dem sammen med en frukt som et mellommåltid. Avokado smaker helt fortreffelig i en smoothie, hvorfor ikke prøve vår oppskrift på grønn smoothie bowl med spinat og avokado? Velsmakende, sunt, og utrolig lekker å se på! 

Grønnsaker og frukt

  • Pass på å få i deg rikelig med grønnsaker og frukt i løpet av dagen. Med sin høye konsentrasjon av fiber og vann, hjelper de deg til å føle deg mett. En populær måte å spise frukt på, er ved å lage en enkel, hjemmelaget fruktis. Se vår oppskrift på mangois med bær og müsli, som i tillegg til å se innbydende ut også smaker skikkelig digg. 

Vil du ha noen tips til hvordan du kan få i deg fem om dagen, har vi skrevet en artikkel om det her

Bønner, linser og kikerter (h4)

  • Bønner, linser og kikerter er hverdagskost for veganere og vegetarianere, og det er det gode grunner til. Med masse protein, kostfiber og gode karbohydrater sørger de for at vi holder oss behagelig mette i flere timer. Heldigvis egner både bønner, linser og kikerter seg svært godt som tilbehør også til kjøtt og fisk, eller du kan lage gode burgere av dem. Er du ny til disse matvarene, kan du jo begynne med å servere en liten bønnesalat som tilbehør til middagen, eller ha røde linser i tomatsuppen? Det både smaker godt og gjør godt for kroppen. 

Du kjenner kroppen din best 

I denne artikkelen har vi gitt deg noen forslag til hvordan du kan spise for å få deg gode metthetsfølelsen som varer. Det er likevel ikke slik at vi sitter på fasiten for hva som fungerer best for akkurat deg. Noen ganger må man prøve seg frem og eksperimentere litt for å finne riktig balanse og for å se hvilke valg som er best for din kropp. Vi håper du har funnet inspirasjon til å teste ut ulike matkombinasjoner! Vil du lese mer om hvilken mat som gir deg energi, kan du lese denne artikkelen, og kanskje er du nysgjerrig på hva du bør spise i løpet av dagen? Da gjenstår det bare å prøve seg frem!