Slik finner du løpegleden igjen

jente-som-løper

Som med mye annet, kan vi bli ivrige og bitt av en basille i en periode, før entusiasmen dabber av eller forsvinner helt. Har du kjent på løpeglede og vært en ivrig løper tidligere, går det fint an å finne tilbake til løpegleden. Er du en av dem som bare har hørt andre snakke om hvor deilig det er med en løpetur, men selv husker løpeturer i gymtimen på skolen med gru, er denne artikkelen også for deg. Det er nemlig mulig for alle å kjenne på løpegleden. Bare les og se! 

Ikke start for hardt

Starter du fra scratch med løpinga eller har hatt en god pause, er det viktig at du ikke går for hardt ut. Ved å bygge opp mengden sakte men sikkert, unngår du lettere skader. En annen fare med å gå fra null til seks løpeøkter i uka, er at du øker sjansen for at du går lei. Når du har funnet en egnet mengde løping, gjelder det å holde igjen på kruttet i beina. Det er lett å bli ivrig og kjenne på at man vil løpe fort og suse elegant som en gaselle gjennom skogen. Finn et tempo du kan opprettholde lenge, og så kan du etter hvert avansere til intervaller og tempoturer. Også gaseller har roligere turer 

Sørg for å ha riktig utstyr

Du kan gjøre mye god trening uten å bruke store summer på treningsutstyr. Akkurat med trening er det likevel viktig å ha gode løpesko som er tilpasset foten din og tråkket ditt. Dette er for å passe på at trykket og belastningen videre oppover i kroppen fordeles på en god måte, slik at du unngår belastningsskader. Dersom det er mulig for deg, vil det også gi en bedre løpeopplevelse dersom du har sko som er tilpasset terrenget du løper mest på. 

Gode klær som gjør at det er behagelig å bevege seg, og som gjør at du kan holde en behagelig kroppstemperatur, legger til rette for en god løpetur. Kle gjerne på deg i flere tynne lag når det er kaldt ute, så kan du enkelt ta av en jakke og knyte den om livet. Er du usikker på hvordan du best kler deg, kan du ta en lett tursekk på ryggen og ha med plagg av ulike tykkelse, slik at du kan bytte og teste ut underveis. 

Les mer: 5 helsefordeler knyttet til fysisk aktivitet

Løp sammen med andre 

Mange treningssentreter tilbyr løpetimer. Da står gjerne tredemøllene samlet, og en instruktør styrer musikken og intensiteten på timen. Det finnes ulike typer løpetimer, med forskjellig fokus, og det kan for eksempel være et godt sted å teste ut intervalltrening på mølle., hHar man ikke prøvd noe sånt før så kan det kanskje virke krevende og intenst, men husk at du styrer hvor fort og lenge du ønsker å løpe. 

På sosiale medier kan du finne løpegrupper i ditt nærområde. Å finne noen å løpe sammen med er både hyggelig og motiverende, og det er jo morsommere å teste nye ruter når man er flere som løper sammen. 

Ikke glem skadeforebygging 

Når man blir ivrig på løping og virkelig er i godt driv, er det lett å glemme å trene allsidig og variert. Å legge inn noen styrketreningsøvelser spesielt godt egnet for løpere er en viktig del av skadeforebyggingen. Heldigvis trenger du ikke sette av store mengder tid til denne delen av løperutinen din. 

Tar du noen runder med knebøy, utfall, tåhev og å balansere på ett ben på ulike underlag, styrker du den stabiliserende muskulaturen rundt kneet og i ankel, som begge er områder som er spesielt utsatt under løping. Skal du løpe sammen med noen, kan du jo foreslå at dere starter økten med en kort styrkeøkt? Du skal se at det føles enda lettere å løpe når muskulaturen gradvis blir sterkere. 

Fordelene med en sterk kropp

En sterk kropp gjør hverdagen enklere! Les mer om hvorfor deter så viktig å holde seg i god form. 

Finn ut hva som motiverer deg

Spør deg selv hva løpingen gjør for deg: Løper du for å bli raskere, for å holde deg i fysisk aktivitet, eller er det mest en måte for å få frisk luft og en mental pause? Når du vet hva som motiverer deg er det lettere å holde på løpegleden. Liker du å konkurrere, kan du melde deg på et løp, liker du å se egen progresjon, kan det være verdt å investere i en treningsklokke. Det finnes også sosiale medier tilpasset trening, Strava er et eksempel på en populær løpe-app hvor du også kan finne nye ruter i nærområdet og koble deg sammen med andre løpeglade.

Les også: 5 tips til mental sunnhet

Omfavn transportjogging

Det er lett å glemme innimellom, men beina våre er faktisk et helt supert fremkomstmiddel! Løping kan fint brukes som transportmiddel. Dersom du løper til og fra jobb, er du ferdig med treningsøkten når du kommer hjem om ettermiddagen. Er du i startgropa, kan du begynne med å gå de første dagene, så kjenner du snart at kroppen gjerne vil løpe. Intervaller der du veksler mellom å løpe og gå er også fint. Skal du hente noe på posten eller levere bøker på biblioteket? Hvor ikke løpe en lite runde? 

Sørg for riktig påfyll

Som med all trening, er det viktig å gi kroppen godt og sunt påfyll både før og etter en løpetur. I denne artikkelen kan du lese mer om hva du bør spise før en treningsøkt.

Du trenger mest sannsynlig ikke legge om kostholdet ditt fordi om du begynner å løpe noen ganger i uka. De fleste av oss får i oss det vi trenger gjennom å spise sunt og variert. Er du usikker på dette, kan du sjekke innom artikkelen vår om hva du bør få i deg i løpet av dagen. Fokuset på å få i seg nok proteiner når man trener kan være forvirrende, og derfor har vi skrevet en tekst som forklarer hvorfor proteiner er viktig for deg som trener. Spoiler: Det er viktigere å spise nok mat og få i deg tilstrekkelig energi enn å telle antall gram protein i hvert måltid.

Les mer: Energirik mat – disse matvarene gir deg energi

Se verden mens du løper

Å knyte på seg løpeskoene og legge ut på tur er en herlig måte å se nye steder på. Neste gang du er på ferie, pakk med deg løpeskoene! Ikke er de tunge og ikke tar de mye plass i kofferten. Når du står på en nydelig utsiktspost og skuer utover en storby, en fjellrekke eller hva det måtte være, kan vi nesten garantere at du ikke angrer. Det betyr ikke at du trenger å løpe rundt hele ferien, men du skal se at du får sett utrolig mye på en times rolig joggetur på morgenen. God tur!