5 tips til mental sunnhet

barebra-5-tips-til-mental-sunnhet

Sunnhetsbegrepet brukes kanskje mest om fysisk sunnhet, med fokus på ernæring, fysisk aktivitet og gode vaner, men like viktig er det å ivareta den mentale sunnheten. I denne artikkelen gir vi deg fem tips til hvordan du enkelt kan bidra til at også hodet og psyken holder seg sunn.

Lær deg noe du ikke kan

Hvem har ikke drømt om å lære et nytt språk, forstå kvantefysikkens lover eller å kunne hekle sine egne grytekluter? Hvis du legger bort alle må-, burde- og skulle-tankene, og ikke bryr deg om hva slags ferdigheter som har nytteverdi på jobben eller for andre: Hva har du lyst til å lære deg? Hva hadde vært skikkelig gøy å kunne? Dersom du alltid har ønsket deg hjemmeheklede grytekluter, hvorfor ikke stikke innom en garnbutikk eller melde deg på et håndarbeidskurs? Så lenge du setter deg overkommelige mål og gir deg selv nok tid, kan også prosjektet i seg selv være morsomt og meningsfullt. Når du merker progresjon, vil det gi en god mestringsopplevelse, som igjen er knyttet til å kjenne på egenverdi. 

Ønsker du en rolig fysisk aktivitet sammen med andre, kan kanskje yoga være et godt alternativ? Vi har skrevet en artikkel som argumenterer for hvorfor det er bra å begynne med yoga

Les mer: Derfor er god helse og livsstil viktig

Ta godt vare på relasjonene dine 

Gode relasjoner er gull verdt i både med- og motgang. I hverdagens kjas og mas er det fort gjort å glemme hvor verdifulle menneskene i livet er. Vi mennesker er programmert for å være i relasjon, en del av en flokk, og føler oss ofte trygge når vi har tilhørighet og føler vi hører hjemme sammen med noen. Dette er uavhengig av sivilstatusen din, om det er venner, kolleger, kjæreste, medspillere på fotballaget eller naboene som utgjør flokken din har ingenting å si. 

Noen trenger mange nære relasjoner, andre er fornøyd med noen få. Uansett er det viktig å pleie disse relasjonene godt, enten du sier det eller skriver en sms om at du setter pris på dem, stikker innom med en hyggelig overraskelse eller inviterer noen med på tur i skogen. En kjøleskapsgrøt med nøttesmør og blåbær kan både tas med på tur eller henges på døra som en hyggelig overraskelse på en helt vanlig hverdagsmorgen.  

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!

Hold deg i aktivitet

Vi vet det jo godt og blir minnet om det i mange sammenhenger, hvor viktig det er å holde kroppen i bevegelse. De 30 minuttene med daglig fysisk aktivitet er blant annet med på å forebygge livsstilssykdommer, og med produksjon av gladhormoner som en bonus, er det en god investering også i den mentale helsen din. 

I denne sammenhengen betyr aktivitet også å komme seg ut, delta på noe i en gruppe eller melde seg på et kurs, for eksempel. Gjerne noe som forplikter litt, kanskje til og med en fast ukentlig post. Får du lagt inn en dose frisk luft og litt dagslys i samme slengen, er det enda bedre.

Les også: Enkle øvelser for å redusere stress

Øv deg på å være oppmerksom

Mindfulness har blitt et populært konsept, og som med andre ting som plutselig er på alles lepper, kan det rett og slett være fordi det er noe bra med det. I hverdagen handler det om å øve seg på å være mer oppmerksom på både små og store ting. Menneskehjernen fungerer slik at om vi gjør en handling ofte nok, automatiseres den. Tenk etter hvor lite du må gruble på hvordan du skriver inn passordet på mobilen din eller hvordan du helt av deg selv både har slått på lyset og satt på kaffen om morgenen. 

Hva med å stoppe opp og legge merke til hvordan det egentlig ser ut på kjøkkenet ditt, studere ansiktet til kjæresten eller den beste vennen din, eller stoppe og kjenne hvor deilig det er når sola varmer ansiktet ditt en høstmorgen? Om du greier dette, kan det gi en ny glede over det du observerer, en følelse av takknemlighet for at du er der du er og har alt du har. Ikke vær for hard med deg selv når du tester ut dette, det tar ofte tid å bryte med alt det vi har automatisert. Sakte, men sikkert vil du kunne oppdage og glede deg over det som er rett foran nesen din. 

Les også: Hva vil det si å ha god livskvalitet?

Spre glede 

Å gjøre andre glade er en tjeneste også til oss selv. Kanskje kan du spørre en gammel mann med tunge bæreposer om han trenger bærehjelp til bilen eller trappeoppgangen sin, eller du kan tilby deg å sitte barnevakt for en kollega som kommer på jobb med stadig større mørke poser under øynene? Heldigvis trenger det ikke være så store ting som gjør en forskjell i en annens liv, ved å smile til en fremmed på gata eller eller være ekstra hyggelig mot han som jobber på matbutikken, kan du gjøre dagen bedre for dem det gjelder, og for deg selv.