Er det usunt å spise mer enn 5 ganger om dagen?

Det florerer av råd om hvor mye, hvor lite, hvor ofte og ikke minst hva slags mat du bør spise i løpet av en dag. Fordi alle disse spørsmålene har ulike svar basert på hvem som spør, kan vi ikke gi et fasitsvar på dette. I denne artikkelen ser vi nærmere på spørsmålet om det er usunt å spise mer enn fem ganger om dagen. 

Aktivitetsnivå og energibehov avgjør

Å spise fem store måltider hver dag kan være i meste laget for noen av oss, mens det for andre er det som sørger for at de har nok energi gjennom dagen. En kroppsarbeider som også tar en ordentlig treningsøkt etter jobb, vil ha et helt annet næringsbehov enn en kontorarbeider som trener moderat et par ganger i uka. Det betyr ikke at kontorarbeideren ikke kan spise fem måltider om dagen, tvert imot. Hvis man spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og i tillegg ønsker et mellommåltid eller to, er man jo oppe i fem eller seks måltider. 

Helsedirektoratets kostråd anbefaler at det er “god balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man bruker gjennom aktivitet.” Dersom du spiser fem eller syv ganger om dagen, og du opplever å fungere godt og ha nok energi til det du skal gjennomføre i hverdagen din, er det ingen grunn til å kutte ut måltider. 

Derfor bør du spise minst to ganger om dagen

Det er individuelt hvor mange ganger man bør spise i løpet av en dag, men det er viktig å få i seg nok og næringsrik mat for å opprettholde energien i løpet av dagen. 

Velg sunn og velsmakende ma

Det er i utgangspunktet ingenting i veien med å spise mer enn fem ganger om dagen. Men det kommer selvsagt an på hva du putter i deg. Alle skjønner at fem fast food-måltider om dagen blir litt i overkant, men om du har et balansert og variert kosthold, velger mat som er sunn og som du synes smaker godt, er det er fint utgangspunkt. Du kan lese mer om hva som inngår i et sunt kosthold i denne artikkelen

Det er med andre ord hva slags næring du får i deg til hvert måltid, og hvilke mengder, som avgjør hvor mange ganger om dagen du bør spise. Dersom du ofte kjenner på sult og føler at du må spise hele tiden for å holde deg mett, finner du gode tips i artikkelen Slik holder du deg mett.

Må jeg ha en kostholdsplan?

Når det kommer til ditt eget kosthold, må du ingen ting. En kostholdsplan som forteller deg hva du skal spise, hvilke mengder og til hvilket tidspunkt kan være til stor hjelp for én person, mens det oppleves stressende og strengt for en annen. Synes du det er vanskelig å huske på å spise så ofte som du trenger for å fungere best mulig, kan en kostholdsplan være en god idé. Du kan oppsøke en ernæringsfysiolog for å få råd og hjelp til å kartlegge behovene og ønskene dine, samt å tilrettelegge en kostholdsplan deretter. Du kan selvfølgelig også sette opp en plan på egen hånd, teste den ut og deretter justere etter dine behov. 

Ønsker du tips til hvordan du enkelt får i deg fem om dagen, har vi skrevet en artikkel om det her.

Mange fordeler med flere måltider

Når vi snakker om mat, havner fokuset ofte på næringsinnhold og hvordan maten vi spiser påvirker kroppen vår. La oss ikke glemme all gleden vi kan få av maten! Kanskje er du glad i å lage mat og koser deg med å planlegge og forberede et godt måltid? Om du ikke er en aspirerende kokk, liker du kanskje å dekke bordet og gjøre det hyggelig der du skal sitte og spise? 

I mange familier er måltidene viktige samlingspunkt, og middagen eller kveldsmaten er en fin arena for å snakke om hvordan dagen har vært. Hva er vel bedre enn å komme inn fra en gåtur i vinterkulda til dekket bord med godt brød, deilig pålegg og en varm kopp te eller kakao? Nå påstår vi ikke at du skal dekke bordet og invitere venner og familie over hver gang du spiser, i løpet av dagen trenger du også noen gode mellommåltider som kan nytes på farten. Hva med å prøve vår populære kjøleskapsgrøt med nøttesmør og blåbær, eller no-bake bars med granola og sjokolade?