Treningsutbyttet du får av intervalltrening

jente-som-jogger

Det er mange fordeler med intervalltrening, du kan for eksempel spare en god del tid på å trene på denne måten. Enten du er ny til intervaller eller du liker lange, seige økter best, er det fordeler med intervalltreningen du vil nyte godt av. Kanskje kan det til og med være gøy? I denne artikkelen ser vi nærmere på hva slags treningsutbytte du kan forvente når du begynner (eller fortsetter) med intervalltrening.

Hva er intervalltrening? 

Intervalltrening defineres ved at man i en økt varierer mellom høyere og lavere intensitet, ofte i et satt mønster. Det fine med denne typen trening er at du kan legge opp økten etter treningsnivået du er på, og ut fra hva slags utbytte du ønsker fra treningen. Selv om variasjonen i tempo skal være merkbar på kroppen, i form av at du jobber hardere i dragene med høyere intensitet, betyr ikke det at du må ha blodsmak i munnen og være helt tom for krefter etter intervalløkten. Mange forbinder kanskje intervalltrening med løping, men du kan like gjerne kjøre intervaller på sykkel, rulleskøyter, langrennsski eller når du svømmer. Mulighetene er uendelige! 

Les mer: 5 tips til utendørstrening

Øker kondisjonen

Hjertet jobber godt under en intervalløkt, og får rett og slett trening i å pumpe mer oksygenrikt blod ut til muskulaturen i kroppen. Samtidig blir musklene bedre til å utnytte oksygenet best mulig. Nettopp dette er det som skal til for å øke utholdenheten din! 

Legger du med jevne mellomrom inn en intervalløkt, vil du raskt merke at treningen går lettere, at de harde dragene i økten ikke koster like mye, og at du kan holde det gående lenger. 

Hvorfor trenger vi sterk rygg- og magemuskler?

Det er viktig å ha sterk kjernemuskelatur for å takle hverdagens påkjenninger som f.eks. stillesittende arbeid. Les hvorfor du bør trene opp rygg- og magemusklene dine. 

Tidsbesparende og effektiv trening 

Når du trener intervaller, sparer du tid. Fordi du jobber så hardt i de dragene hvor du øker intensiteten, får du gjennomført en god treningsøkt på nokså kort tid. Er du opptatt av forbrenning, vet vi at den øker når du trener med høyere intensitet. I tillegg blir melkesyreterskelen din høyere, noe som gjør at du kan løpe, svømme eller skøyte raskere og holde ut lenger. Det mangler med andre ord ikke på fordeler med intervalltrening! 

Les også: Slik etablerer du nye vaner som varer

Hvor begynner jeg? 

Kanskje har du trent en del intervaller tidligere, men hatt en pause nå? Eller du har trent på andre måter, og nå ønsker å teste ut denne mye omtalte intervalltreningen? Nøkkelen er, som med mye annet når man er ivrig og motivert, å tilpasse treningen til det nivået du faktisk er på. Dette kan høres litt abstrakt ut, og det er fordi informasjonen om hvordan du bør gå i gang ligger i kroppen din. 

La oss ta løping som eksempel. Er det lenge siden kroppen din har løpt mye, kan det lønne seg å begynne med korte intervaller der du veksler mellom å gå og jogge. Du bestemmer selv hvor lange intervallene skal være, og selv om 4 x 4 er en mye brukt oppskrift, kan det være lenge å løpe sammenhengende når kroppen ikke er vant med det. Kanskje vil det beste for deg være å begynne med ett minutt gange og ett minutt jogging eller lett løping, og veksle på den måten? 

Les mer: Slik finner du løpegleden igjen

Husk også at det kan være lurt å legge inn både en timinutters oppvarming og en nedtrapping! Prøv deg frem og tilpass intervallene etter hva kroppen forteller deg. Intervalltrening kommer med en forbedringsgaranti – du kommer helt sikkert til å merke progresjon hvis du er tålmodig og øker belastning og intensitet i takt med hvordan kroppen responderer. Vi leker gjerne heiagjeng og roper lykke til!