5 tips til utendørstrening

knyte-skoene-løping

Det er mange bonuser med å trene utendørs. Du får frisk luft, dagslys, og ikke minst muligheten til å velge selv om det er i skogen, ved vannet, i en park eller i hagen du ønsker å gjennomføre treningsøkten. I tillegg kan du gjøre treningen sosial ved å invitere med en venn eller tre. Vi gir deg fem tips til hvordan du kan trene utendørs. 

Sykkeltur

Sykling innendørs, i for eksempel en spinningsal, ser ut til å være et slags elsk/hat for mange. Enten elsker man å trampe i vei på stedet hvil og bade i musikk med tydelige rytmer sammen med en gjeng lycrakledde entusiaster, eller så er det selve oppskriften på ditt personlige mareritt. Uansett hvilken kategori du befinner deg i, er det å sykle utendørs en ganske annerledes opplevelse.

Er du av dem som trives med spinning, vil det uansett være smart å variere treningen, og når du sykler utendørs vil blant annet vær og vind gjøre at du bruker kroppen annerledes, og dermed får en treningsopplevelse og -utbytte som skiller seg fra spinningsalen. 

Les mer: 5 fordeler med daglig fysisk aktivitet

Styrkeøkt i parken eller på lekeplassen

Du kan enkelt lage din egen bootcamp i nærmeste park, skog eller hvor enn som måtte passe for deg. 

Lekeplasser er utrolig godt egnet for en treningsøkt, ofte finnes det flere stativer du kan klatre i. Utfall, knebøy og armhevinger kan du gjøre hvor som helst, og legger du deg ned og løfter hælene opp på en huske, gir det en fin utfordring med ekstra stabilitetstrening når du skal ta hoftehev. Huska kan også brukes til roing, bare ta godt grep i den i brysthøyde, len deg bakover, og løft deg opp etter armene. Du kan regulere vinkelen og dermed hvor tung øvelsen blir ved å flytte beina nærmere eller lenger fra husken. Den eneste huskeregelen for å trene på lekeplass er at barna har førsteretten på apparatene, så samme hvor ivrig du blir, vent på tur og ikke albue deg forbi treåringen! 

Slik kommer du i gang med treningen

Vi gir deg noen tips til hvordan du kan etablere en god treningsrutine du kan bli værende i!

Trappeløp

Tipset om å ta trappene heller enn heisen står fortsatt støtt, men det er også en god del mer enn å ferdes opp og ned du kan bruke trappene til. Trappetrening er en enkel og effektiv måte å trene hele kroppen på. Både NRK og Funkygine har gode trappeøkter tilgjengelige. Du kan enkelt tilpasse programmene til formen din, og en ting er helt sikkert: Legger du inn ei trappeøkt jevnlig, vil du raskt merke at du blir sterkere og mer utholdende! 

Løp deg en tur

Den enkleste måten å trene utendørs på er kanskje å knyte på deg skoene og løpe en tur. Om du ikke er en erfaren løper, kan det lønne seg å starte med en veksling mellom å løpe og gå. Har du mulighet til å løpe i ulendt terreng som skog, er det supert for kroppen, og finnes det ikke skog i nærheten, er grusvei bedre enn asfalt. 

Å løpe ute gir deg mulighet til å komme nærmere naturen eller nærområdet du bor i, du kan kjenne vinden mot ansiktet og på høsten og vinteren kan du merke hvordan den kalde luften kommer ned i lungene. En løpetur trenger ikke være så lang, får du lagt inn en halvtime så gjør det underverker for både kroppen, hodet og humøret. 

Les mer: 5 tips til mental sunnhet

Hopp i havet!

Sjøen er tilgjengelig for oss året rundt. Når høstvinden uler eller snøfnuggene flyr rundt hodet på deg er det kanskje ikke like fristende å kaste seg uti, men heldigvis finnes det tørrdrakter og annet utstyr som gjør at du kan holde en ok temperatur mens du svømmer. Du kan blant annet se til triathlon-miljøer for hjelp til hvordan du skal gå frem for å beskytte deg mot kulde. Og om du ikke følte deg som en superhelt fra før, så gjør du det i alle fall når du kommer ut av vannet etter en svømmetur på bøljan blå. Her er det bare en ting å gjøre: hopp i havet!