Tips til bedre produktivitet

frustrert-over-arbeid

Følelsen når man kan gå hjem fra jobb etter en produktiv dag er noe de fleste trakter etter. Mange av oss tenker kanskje at vi burde være mer effektive og utnytte arbeids- eller studiedagen bedre. I denne teksten gir vi deg noen tips til hvordan du kan bli litt mer produktiv.

Planlegg dagen din

Det høres helt selvsagt ut, men med hektiske dager kan det kjennes som et ork å lage en plan for neste arbeidsdag. Det fine med å planlegge arbeidsdagen selv, er at du kan legge den opp på en måte som passer for deg. Dersom du vet at du jobber best tidlig på morgenen, prøver du å komme deg på kontoret tidlig. Vet du at du har en bedre dag med en litt senere start, legger du inn det. Ikke alle jobber gjør det mulig å planlegge på denne måten, men om du har muligheten, er dette et godt sted å starte. 

Om du foretrekker en digital planlegger eller en god, gammel kalenderbok, er ikke viktig. Kanskje motiveres du av å bruke en app med kule løsninger, eller du synes det er best å kunne ta frem fargepenner og dele dagen og oppgavene dine i farger? Så lenge du får et bilde av hvordan neste dag skal se ut, er du på god vei.

En fin morgenrutine setter standarden for resten av dagen din. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du lager deg en god morgenrutine, ta en titt på den om du trenger noen tips.

Få unna det du liker minst, først

Prokrastinering, det å utsette ting, er en helt naturlig menneskelig tendens. Er du en av dem som ser på lista over gjøremål og umiddelbart går løs på alt annet enn det du gleder deg minst til, er du ikke alene. Den gode nyheten er at du ved hjelp av et enkelt triks kan endre og forbedre hele dagen din! 

La oss si at du har en telefon du må ta, angående en situasjon som er vanskelig eller ubehagelig. Dersom du skyver telefonsamtalen foran deg, vil den mest sannsynlig dukke opp i tankene dine flere ganger i løpet av dagen. Kanskje spør en kollega om hvordan det går med den saken, eller sjefen sjekker om du har fulgt det opp. Ved å starte dagen med å brette opp ermene, ta et godt magadrag og ta nettopp den telefonen, slipper du å ha det hengende over deg resten av dagen. Prøv det en gang og se hvor deilig den følelsen er!  

Slik får du en mer effektiv
og variert hverdag

Hverdagen kan være hektisk med alt som skal gjøres og fikses, og om du har følt deg litt som en hodeløs høne der du løper rundt for å rekke alt, er du ikke alene. Her er noen enkle grep for å få en mer effektiv og balansert hverdag.

Ta ordentlige pauser 

Gode pauser er kanskje ikke det første du tenker på når du skal øke produktiviteten din? Forskning fra Københavns Universitet konkluderer med at en pause på 10 til 15 minutter per 90 minutter er ideelt, og påpeker også at kortere pauser på noen få minutter i tillegg til dette også er positivt for effektiviteten.  

Sliter du med at energien ikke holder dagen gjennom, gir vi deg en hjelpende hånd i artikkelen Slik får du energi i løpet av dagen.

Si det høyt til noen

Ved å fortelle noen om planene dine, er det større sjanse for å holde ut siste del av dagen når det kan være mer fristende å scrolle på Instagram enn å ferdigstille en rapport eller forberede et møte. Dersom du bor sammen med noen, kan du jo nevne for dem at du har som mål å ferdigstille x antall oppgaver i løpet av dagen. Kanskje viser det seg at den andre også motiveres av å kunne komme hjem og fortelle at hen kom i mål med dagens oppgaver? Du kan også bruke en kollega eller en venn, det viktigste med å inkludere andre i målene dine, er at det forplikter og motiverer mer enn om du ikke gjør det. 

Les også: Slik etablerer du gode vaner som varer

Fyll på med riktig næring 

Både kroppen og hodet fungerer bedre når du spiser næringsrik mat. De fleste av oss vet jo dette, men det er ikke alltid like lett å gjennomføre i praksis. Også her hjelper det å legge mat inn som en del av planleggingen av dagen din. Sørg for å ha en klar plan for frokost, lunsj og eventuelle snacks og mellommåltider. 

En chiapudding kan du lage kvelden i forveien og ta med deg ut i dagen. Enten den blir frokosten eller passer bedre som mellommåltid eller lunsj, er det et godt valg. Du kan toppe den med frukt, bær, granola, nøtter eller nøttesmør etter din smak, og slik blir det også enkelt å variere. I vårt oppskriftsarkiv finner du mange spennende alternativer og forslag til sunne, velsmakende retter du enkelt tilbereder selv. 

Du kan lese mer om hvorfor det er viktig med energigivende næringsstoffer i denne artikkelen.


Ikke bli superproduktiv for enhver pris 

Samtidig som det er gøy og flott å være produktiv og effektiv, kan det også bli for mye fokus på dette. Det er lett å glemme at kvalitet trumfer kvantitet, og at like viktig som å komme gjennom ei lang liste med gjøremål, er hvordan du har det. Kjenner du at du blir mer stressa enn motivert av å jobbe med å øke produktiviteten din, gjør du mest sannsynlig allerede mer enn nok.