Slik unngår du tidstyver i arbeidshverdagen

tidstyver-arbeidshverdag

Uansett hvilken jobb du har, vil det dukke opp tidstyver som stjeler tid du gjerne skulle brukt på andre ting. Vanlige tidstyver er e-poster, lange møter, telefonsamtaler som oppleves unødvendige, og kanskje en og annen skravlesyk kollega? Samme hva som er dine mest irriterende tidstyver, har vi noen forslag til hvordan du kan unngå dem.

Bruk kalenderen smart

Den gode, gamle kalenderen har for de fleste av oss for lengst blitt digitalisert. Dette betyr også at det ikke bare er du som ser hva som står på agendaen din. Ofte har kollegaer og sjefer også tilgang til ansattes kalendere, noe som er praktisk og nyttig for den som skal booke et møte. Ulempen er at de timene i uka som står som ledige, raskt fylles av invitasjoner, også de du egentlig hadde greid deg fint uten. 

Ved å blokke ut tid i kalenderen til “bare” å være på kontoret og få unna alle oppgavene som skal gjøres, slipper du å måtte finne på en grunn for ikke å være med på et overflødig møte.

Spør deg selv om møtet må være et møte

Du har kanskje sett memes som spør om nettopp dette? De fleste kan kjenne seg igjen i at det til tider er mange møter i kalenderen. Vi er vel også mange som har gått ut av et møte og tenkt “var det virkelig nødvendig å ha et møte for dette?” Mange møter kan faktisk tas over telefonen, eller løses med et par e-poster. Om du kjenner igjen dette, er du neppe den eneste i staben eller kollegiet som har stilt det spørsmålet, og antagelig vil flere av kollegene dine sette pris på å få en sak overstått i løpet av ti minutter på telefonen heller enn i et møte som varer en time.

5 grunner til at du alltid er trøtt

Uavhengig av hvor mange timer du faktisk sover i løpet av natten, kan det være flere grunner til at du føler deg trøtt. Les om hvorfor her

Bruk en to do- eller huskeliste

Hvis du har en liste med det som skal gjøres i løpet av dagen, blir det gjerne lettere å være effektiv. Finnes det noen som ikke synes det er superdigg å stryke punkter av to do-lista? Det blir nesten som en motivasjon i seg selv. Dersom du synes det går mye tid til kaffeslabberas ved kaffemaskina, kan du peke på lista di og smile unnskyldende når kollegaen spør om du vil være med.

Et av punktene på huskelista bør være å få spist en god lunsj. Lager du eller har lyst til å lage frokosten eller lunsjen din selv, har vi et helt arkiv med oppskrifter du kan velge fra. 

Les også: Hvordan sette sammen et sunt måltid?

Avgrens arbeidstiden tydelig

Hvis det er mange forstyrrelser og tidstyver som slipper til i løpet av arbeidsdagen, er det fort gjort å bli sittende utover kvelden og kanskje i helgene for å få tatt igjen alt du skulle gjort. Over tid vil ikke dette være en god løsning, og livet består jo heldigvis også av mye annet spennende som vi vil ha tid og overskudd til. 

Her kan du selv ta ansvar, og bestemme deg for at arbeidsdagen varer til eksempelvis klokken 17. Etter det har du telefonen på lydløs, lar e-poster og andre jobbhenvendelser vente til dagen etter, og går inn i den delen av dagen som er fritid.

Mye stress i hverdagen? I artikkelen Enkle øvelser for å redusere stress får du gode tips.

Øv deg på å si nei

Det er jo fascinerende, at det lille ordet nei skal være så vanskelig for oss å bruke når det trengs. Dersom du er en av mange som sier ja nesten før du har tenkt deg om, kan det ta tid å snu vanen. Ofte ligger det større ting bak det å slite med å si nei: Du er ikke vant med å sette grenser for deg selv, du tror den du sier nei til vil mislike deg, du tror du aldri vil få sjansen igjen, og så videre. 

Et tips er å si at du må sjekke kalenderen din før du kommer tilbake med et svar, et annet er å si at det passer dårlig nå, og deretter foreslå et annet tidspunkt. En tanke som hjelper mange er at du ved å si nei antagelig slipper noen andre til, som kanskje har både mer lyst til og interesse for å ta på seg den aktuelle oppgaven.