Hvorfor trenger vi sterk rygg og magemuskler?

Magemusklene og musklene i ryggen inngår i den delen av kroppen som ofte blir referert til som kjernen. Disse musklene er helt avgjørende for at vi kan fungere optimalt i hverdagen, uansett hva slags hverdag man har. Dette er en av flere grunner til at det er viktig å være sterk i rygg og mage. 

En enklere hverdag 

Med en sterk rygg og mage, kan du lett gjennomføre hverdagslige aktiviteter og gjøremål. Har du hatt ryggplager, er du antagelig smertelig klar over hvor mange ganger i løpet av en dag du bøyer deg for å plukke opp noe fra gulvet eller en lav hylle, for å knytte skolissene eller ta på deg sokker. Det skal ikke mye rusk i ryggmaskineriet til før det er vondt å gjøre slike helt nødvendige bevegelser, og har du måttet be om hjelp til å få på deg sokker eller klær etter at du ble voksen, vet du at det er veldig fint å kunne kle på seg selv. 

En av de viktigste funksjonene til kjernemuskulaturen er å stabilisere overkroppen, noe vi er helt avhengige av for å kunne være selvstendig og funksjonell i hverdagen. Med en sterk kjerne trenger du ikke bekymre deg for dette, og kan både turne i sofaen og slå deg løs på dansegulvet, akkurat når det passer deg. 

5 fordeler med daglig fysisk aktivitet

Vi vet alle at det er lurt å trene, men hva gir det deg og kroppen din?

God kroppsholdning

Kroppsholdning handler om hvordan kroppen din er posisjonert både når du sitter, står og går. Med god holdning “stabler” du kroppen din i en ideell linje, som lar musklene dine jobbe og støtte deg slik de skal. I tillegg unngår du å belaste støttende ligamenter, ledd og muskulatur, og unngår overbelastninger og skader på dem.

Med en sterk kjerne er det lettere å holde en rak og god kroppsholdning. Ved at du ikke luter ryggen, men retter den ut, skyver skulderbladene ned og bak, og løfter brystet opp og frem, unngår du å belaste nakke, skuldre og rygg unødig. Dette blir mye lettere og mer naturlig når du har en sterk kjerne. 

Ønsker du å prøve noen øvelser for å styrke ryggen, har vi skrevet en artikkel med 7 øvelser som forebygger kontorrygg.

Unngå skader og slitasje

Det er selvfølgelig svært individuelt hvor mye belastning mage og rygg får i løpet av en dag. En som driver med kampsport, fekting eller håndball vil være utsatt for en annen belastning enn en mosjonist og går turer i skogen. Likevel trenger vi alle en kjerne som er sterk nok til å støtte oss gjennom hverdagen vår. Enten du er toppidrettsutøver eller revisor, har du behov for å kunne bøye på kroppen og bevege deg fritt. Mange hverdagssituasjoner aktiverer også kjernemuskulaturen uten at vi tenker på det. Når du støvsuger, hopper unna en el-sparkesykkel i full fart eller tar imot en klem fra et barn som kommer hoppende i fanget ditt, er det kjernen som støtter bevegelsene dine og beskytter ryggsøylen din.  

Yoga er en treningsform som er godt egnet til å styrke kjernemuskulaturen og forebygge slitasjeskader. Er du nysgjerrig på å teste ut yoga, har vi skrevet en artikkel med 5 grunner til å begynne med yoga.