5 tips til miljøvennlige valg i jula

miljøvennlig-julegave

Adventstida er her, og selv om førjulsstria for de fleste ikke lenger innebærer å bake sju slag kaker, skrubbe hele huset fra kjeller til loft og vaske ut av alle skap og skuffer, er det fortsatt en del forberedelser til julehøytiden. Aldri før har det vært viktigere å tenke på miljøet når vi går i butikkene, og her får du noen tips til hvordan du kan ta litt mer miljøvennlige valg når du skal handle inn til årets julefeiring.

Sjekk hylla med produkter som er utgått på dato

De fleste matbutikker har nå en hylle med matvarer som holder på eller akkurat har gått ut på dato. Her kan du gjøre et godt valg både for lommeboka di og miljøet. Finner du produkter merket med “best før”, er de ofte gode etter den oppgitte datoen også. Produktene som er merket med “holdbar til” kan du legge i fryseren, de er helt fine når du tar dem opp igjen. Her har du en anledning til å være med på å redde mat som ellers ville blitt kastet.

Når du svinger innom fruktdisken, må du gjerne plukke med deg single bananer. Disse blir ofte liggende igjen fordi det er praktisk å plukke med seg en hel klase, men de smaker jo like godt som de andre. 

Les også: Hva vil det si å ha god livskvalitet?

Planlegg måltidene og utnytt rester

Mange unner seg litt ekstra god mat i adventstida og i jula, og når vi gleder oss og blir ivrige er det lett å kjøpe inn mer enn vi trenger. Hvis du lager en plan for hva som skal serveres når, og finner retter du kan lage av restematen fra dagene før, slipper du kanskje å kaste mat. 

Restemat er en mulighet til å leke med kreativiteten, og det meste kan serveres i taco-stil og samles i en lefse. Med mye julemat kan det også være forfriskende med en litt annerledes frokost eller dessert. Hvorfor ikke servere en smoothie bowl med blåbær eller en yoghurt parfait med granola og skogsbær?

Meld deg på vårt Nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på våre produktlanseringer, konkurranser, tips og råd rundt helse- og livsstil, og annen relevant informasjon rundt merkevaren!

Du kan leie julekjolen

Med klær til leie-tjenesten Fjong kan du leie årets juleantrekk, heller enn å kjøpe nytt. Vi er vel flere som kan kjenne oss igjen i at julekjolene eller dressjakkene blir brukt én eller to ganger, før de blir hengende i klesskapet? Ved å leie klær, slipper du at klesskapet fylles opp, og du sparer miljøet for belastningen med mer klesproduksjon.

Å kjøpe juleklærne brukt er også et godt alternativ. Enten du bor i en stor by eller på et lite sted, ser det ut til at bruktbutikker finnes innen rimelig rekkevidde. Appen Tise, Torget på Finn og andre bruktbutikker på nettet gjør at du kan kjøpe brukte klær fra hvor som helst i landet. Du kan bli like flott i et brukt eller leid antrekk, og ikke minst føles det ekstra bra å vite at du har gjort noe godt for miljøet i samme slengen. 

Tjenester eller opplevelser i gave

Vi har vel alle nok lysestaker, kjøkkendingser og annet krimskrams nå? Hvor digg hadde det ikke vært å få et gavekort på en spabehandling eller en massasjetime? Går du med et ønske om å komme i gang med treningen så kanskje en PT-time kan stå på ønskelista? Opplevelser og tjenester belaster miljøet minimalt, i tillegg til at du støtter en lokal virksomhet. 

Kanskje kan du benytte anledningen til å gjøre alvor av vennegjengens planer om å gå en hytte-til-hytte-tur, og gi bort en helg på en DNT-hytte? Eller et startnummer til KK-mila til en løpevenn? Mulighetene er mange her, og gaver man kan gjøre sammen gir både deg og den du gir det til noe å se frem til.

Gi bort brukte ting i julegave

Finn.no gjorde en undersøkelse for å se hvilket forhold nordmenn har til å få brukte gaver til jul. Fire av ti stiller seg positive til å få brukte gaver til jul, mens bare 16 prosent var negative til dette. Med mange flotte bruktbutikker og tjenester som gjør det enkelt å kjøpe fine ting brukt, ligger alt til rette for å gi brukte gaver til jul i år. Kanskje har du en bok du liker godt men som du vet du ikke kommer til å lese igjen? Dersom en onkel samler på pingvinfigurer, gå på jakt etter pingvinfigurer i bruktbutikken! Det noen er lei av og gir fra seg til en antikvitets- eller bruktbutikk, er en skatt for andre, så her er det bare å slå seg løs.