Hvordan lage havregrøt?

Havregrot-med-nottesmor-baer-og-granola

Grøt er enkelt å lage og kan varieres i det uendelige, både med tanke på smak, topping og tilberedelse. Den tradisjonelle havregrøten er i tillegg spekket med fiber, vitaminer og mineraler og holder deg mett lenge. Her har vi samlet fire enkle og smakfulle oppskrifter på havregrøt som du burde prøve.    


Ulike måter å lage havregrøt på

Havregrøt kan tilberedes på mange ulike måter, men lages vanligvis med vann eller melk, eventuelt en kombinasjon av begge. Om du ønsker et plantebasert alternativ kan du for eksempel bruke mandelmelk eller lett kokosmelk, som i tillegg setter en god smak på grøten. Om du har mikrobølgeovn kan du enkelt blande havregryn og melke å varme på full effekt i 1-2 minutter, avhengig av mengde grøt. Alternativt kan du koke havregrøten i en kjele. Med lettkokte havregryn tar det kun 3-5 minutter før grøten din er ferdig. Om du ønsker å stå opp til en ferdig frokostgrøt kan du prøve deg på en kjøleskapsgrøt som lager seg selv i kjøleskapet mens du sover. Rør sammen havregryn, melk, kanskje litt yoghurt og salt, og sett kaldt over natten.  


For en fløyelsmyk konsistens

De fleste av oss har kanskje en gang for mye inntatt en seig og smakløs havregrøt, hvor selv de mest fristende toppinger ikke klarer å forvandle grøten som ligner mer på lim, om til en smakfull frokost. Et tips for å unngå at grøten blir seig er å ikke koke den for hardt, men bare la den småputre på lav varme. I tillegg er det lurt å vente med eventuell salting helt til slutt, rett før grøten skal spises. Et annet tips er å bløtlegge grynene i vann dagen før, eller minst fire timer før du skal lege grøten. Dette vil gjøre den enda mykere, i tillegg til at det blir lettere for kroppen å ta opp vitaminene.  


Havregrøt topping

Det finnes knapt grenser for hvordan man kan smaksette og toppe havregrøten. For å gjøre havregrøten til et fullverdig måltid lønner det seg å toppe grøten med matvarer som inneholder større mengder med fett og proteiner, som for eksempel kesam, nøtter, nøttesmør eller egg. Å røre inn et egg eller to i havregrøten når den er ferdig vil gjøre konsistensen ekstra myk og god, og at den metter lenger. I oppskriftene under har vi samlet våre favoritter med den diggeste toppingen. Håper du lar deg inspirere.

1. Havregrøt med nøttesmør, bær og granola

Havregrøt kan lages på melk, vann eller et plantebasert alternativ, og smaker supergodt med topping av sprø granola, bær og nøttesmør.

2. Havregrøt med cottage cheese og proteingranola

Havregrøt er alltid godt, men har du prøvd å toppe den med friske blåbær, mango, appelsin og sprø granola? Anbefales!

3. Havregrøt med bringebær, fiken og müsli

Dette er en skikkelig frisk grøt med smak av bringebær og jordbær. Bruk gjerne litt sukrinsirup for å balansere det friske mot det søte.

4. Blåbærgrøt med nøttesmør og granola

Er du glad i blåbær, så er dette oppskriften for deg! Her rører du blåbær inn i selve grøten og topper med sprø granola, deilig nøttesmør og ennå mer blåbær.

blabaer-med-nottesmor-og-granola