Hva er forskjellen på müsli og granola?

Hva-er-forskjellen-mellom-musli-og-granola

Butikkhyllene er fulle av fristende pakker med frokostblandinger, som granola og müsli. Men vet du egentlig hva som er forskjellen på disse, og hvilken som er sunnest? Her får du svaret.

Begrepene müsli og granola brukes ofte om hverandre, men det er faktisk en vesentlig forskjell mellom de som er verdt å vite om. Hovedforskjellen er at granolaen bakes i ovnen, mens müslien består i all hovedsak av valset korn som ikke er bakt. Når granola blir bakt i ovnen vil dette gi en mer sprø konsistens enn hva du vil finne i müsli. Begge varianter er ofte tilsatt både tørket frukt, bær og nøtter.  

Müsli og granola – hva er sunnest?

Det er nok mange som tenker at granola er mer usunt fordi den ofte er tilsatt fett, smør eller olje, for å få en sprø konsistens, og gjerne honning eller smeltet sukker for å gjøre den klebrig. I mange tilfeller er det nettopp slik. Men dersom man bruker umettet fett for å gjøre granolaen sprø og andre søtningsstoffer enn sukker for å gjøre den søt, så trenger ikke granolaen å være et usunt alternativ.
Hvorvidt müsli eller granola er sunnest avhenger av hva kornblandingen består av, inkludert mengden fullkorn, samt sukker og salt. En enkel huskeregel er å se etter frokostblandinger som inneholder mer enn 50% fullkorn og har et høyt fiberinnhold som gjerne er over 10 g, og i tillegg er uten tilsatt sukker. Et annet tips er å se etter kornblandinger som er Nøkkelhullsmerket, disse inneholder mindre sukker og salt, lite fett, og mer fullkorn enn de som ikke har dette merket.

Hva kan jeg bruke granola og müsli til?

Müsli og granola kan brukes til mye av det samme, som for eksempel med melk, yoghurt, havregrøt eller smoothie bowls. Mens granolaen egner seg best til bruk hvor den får beholde sin sprøe konsistens, vil müslien passe godt til bruk i for eksempel bakverk som scones eller rundstykker. Når kornene i müslien blir blandet sammen med væske vil den bli bløt og gi bakverket en saftig konsistens. Her er det bare fantasien som setter grenser og vi håper vi kan gi deg litt inspirasjon til hva du kan bruke granola og müsli til i oppskriftene under.

Grøt med bringebær, fiken og müsli 

Dette er en skikkelig frisk grøt med smak av bringebær og jordbær. Bruk gjerne litt sukrinsirup for å balansere det friske mot det søte. Like godt til frokost som til kvelds!

Mangosmoothie

Gul smoothie bowl med mango 

En søt og frisk smoothie som får deg i sving og som gir masse god næring. Hva er vel bedre enn det? Perfekt til frokost, men duger like godt som lunsj eller kvelds! 

chiapudding-med-granola-og-bær-1

Chiapudding med granola og bær

En enkel, sunn og knallgod frokost som blandes sammen på 1-2-3 og blir ferdig i kjøleskapet i løpet av noen timer. Topp med digg granola for en ekstra god og næringsrik frokost!

Wrap-med-peanottsmor-banan-og-granola

Wraps med peanøttsmør, banan, bær og müsli

Har du prøvd dette før? Frokostwraps lager du på 1-2-3 og er perfekt å ta med på vei ut døra om morgenen. Skikkelig digg og enkelt – og det ser rimelig fancy og luksuriøst ut.

No-bake-energy-balls-med-granola

No-bake energy balls med granola

Disse energikulene lages på 10 minutter og inneholder kun 4 ingredienser. Perfekt som påfyll mellom møtene på jobb, som tursnacks, mellommåltid eller påfyll før eller etter trening.

Vi sier som «God morgen Wenche»: håper det vil smake, vel bekomme! 

Har du noen kreative tips til oppskrifter du ønsker å dele med oss? Du finner oss på instagram under @bare_bra så send oss gjerne en melding der.