Er granola sunt?

er-granola-sunt-barebra

Granola er gryn pakket spennende inn, som oftest knasende sprø og gode som topping på det meste! Hvordan blir det så godt og kan man virkelig spise det hver eneste dag? Du leter trolig etter et ja/nei-svar her, men så enkelt er det dessverre ikke. Granola er et sammensatt produkt med flere ulike komponenter. Hvor sunn, eller usunn, en granola er kommer an på hvilket produkt du velger.

Vi har snakket med vår klinisk ernæringsfysiolog for å forsøke og gjøre dette litt klarere for oss alle.

Granola som en del av kostholdet

Granola og müsli er populære alternativer til det tradisjonelle brødmåltidet og kan helt fint inngå som en del av kostholdet. Spist sammen med yoghurt med lite/uten tilsatt sukker og en dose frukt/bær, så har du raskt et godt, mettende og smakfullt måltid. Men, det finnes mange ulike varianter av granola på markedet og om du spiser en del granola er det kjekt å velge de riktige variantene som er mer fornuftig sammensatt. Noen av tingene du skal være litt på utkikk etter er sukkerinnhold, grovhet og type fett. Når du står i butikken og skal plukke deg ut en granola kan det med andre ord være fornuftig å ta en rask sjekk på ingredienser og næringsverdier.

Hva bør jeg se etter ved valg av granola?

En ting er å vite hva du skal se etter, men hvordan vet du om det er for mye, akkurat passe eller for lite? Hva betyr egentlig grovt og lite sukker? Hvor mye fiber er bra?

Granola og sukker

Den tradisjonelle granolaen inneholder ofte en del tilsatt sukker/sirup/honning eller annet søtt som gjør at grynene klistrer seg sammen, og skaper den gode krønsjen. Disse kan være helt fine en gang imellom, men til den daglige frokosten/lunsjen/kvelds- eller mellommåltidet, er det best å velge uten tilsatt sukker.

Har du lyst til å mikse din helt egen sukkerfrie Bare Bra Granola? Det kan du nå gjøre i nettbutikken vår.

granolamikser-kakao-og-bringebaer

Granola og grovhet

Akkurat hvor mye korn det er i en granola avhenger litt av hvilke andre ingredienser den har. Noen varianter har godt med for eksempel frø og tørket frukt, mens andre er mer enkle. Av den kornandelen som finnes, så bør det være minimum 50% grove korn. Ofte står grovhetsprosenten på pakningen, men om den ikke gjør det kan det være kjekt å se over ingredienslisten. Dersom de første ingrediensene er for eksempel havregryn, byggryn og andre grove kornsorter, så kan du være ganske sikker på at du har et grovt produkt. Om innholdet av fiber også er høyt, så kan du være enda sikrere på at du tar et godt og grovt valg.

Granola og fiber

En sunn granola er laget med grove kornsorter som base. Med grovt korn får du mer vitaminer og mineraler, samt fiber. Fiber finner du hovedsakelig i skallet til kornet og det er mye som tyder på at et høyt fiberinntak er godt for helsen og bidrar til blant annet bedre fordøyelse og bedre metthetsfølelse. Fiberinnholdet i granolaen finner du i tabellen med næringsverdier. Et innhold på minimum 6 gram per 100 gram granola er godt og velg gjerne en som ligger høyere også.

Granola og gode fettsyrer

Nøtter og frø gir god tyggemotstand og krønsj i en granola. Derfor er det mange varianter som inneholder nøtter og frø, og noen lurer kanskje på om dette er sunt? Ja, nøtter uten salt og ekstra olje er sunne og næringsrike, og kan fint inngå som del av kostholdet ditt. Nøtter og frø inneholder de gode fettsyrene (umettede) som vi er anbefalt å prioritere fremfor de mettede. Husk også at vi alle trenger litt fett hver dag, da fett bidrar med både vitaminer, mineraler og viktige fettsyrer som kroppen trenger. En liten håndfull nøtter om dagen er stort sett bra for de fleste.

En liten oppsummering. Se etter en granola med:

 • Uten tilsatt sukker, honning, sirup, kokosblomstsukker eller andre sukkervarianter
 • Minimum 6 gram fiber per 100 gram
 • Minimum 50 % fullkorn – gjerne mer

Hvorfor kan granola være usunt?

Det er mange som tenker på granola som usunt og dette skyldes gjerne at de tradisjonelt sett har inneholdt en del tilsatt sukker, og innimellom ekstra fett, for å få “klebeeffekten” som gir den karakteristiske teksturen til granola. I dag finnes det imidlertid gode alternativer til disse og da er det helt fint å spise granola daglig.

 

Visste du at…

  • Vi anbefales å spise 70 – 90 gram fullkorn om dagen?
  • Fullkorn er kilde til kostfiber, men også selen og folat?
  • At det var en amerikansk lege som “fant opp” granola? Han het James Caleb.
  • At granola opprinnelig het granula?
 

Hvordan sette sammen et sunt måltid med granola?

Et godt og fullverdig måltid består av en grov kilde til karbohydrater, litt proteiner, en god dose frukt/grønt/bær og litt godt fett. Se under for inspirasjon til hvordan du kan lage deg et smakfullt og sunt måltid!

Husk å alltid inkludere litt ekstra frukt/bær for god smak, ekstra næring og et Bare Bra-måltid 🙂

Fordeler med Bare Bra Granola

Alle Bare Bra sine granolaer er uten tilsatt sukker, har et høyt innhold av kostfiber og baserer seg på grove korn. De er også tilsatt litt krydder, bær eller andre smaksgivende ingredienser for å løfte smaken litt ekstra. Sammen blir derfor disse granolaene fornuftige og godt sammensatt – helt perfekt for hverdagskostholdet hvor du ønsker å spise sunt og kunne fikse noen smakfulle kjappe måltider.